Izkušnja Ivana Stoycheva, študenta Kulturne zgodovine

Pozdravljeni, sem Ivan Stoychev in študiram na Univerzi v Novi Gorici. Če sem odkrit, Slovenija in Nova Gorica sprva nista bili prvi na mojem seznamu študijskih destinacij. Ko sem začel s študijem tukaj, sem bil negotov glede jezika in novega okolja, a zdaj vam fakulteto toplo priporočam. Profesorji in člani ostalega osebja so tako meni kot ostalim novim študentom zelo pomagali in med profesorji vedno najdeš nekoga, ki z veseljem prisluhne tvojim idejam.
Maturantom, ki se morda še niso odločili, kje bodo nadaljevali svojo izobraževalno pot, toplo priporočam vpis na to univerzo. Univerza se nahaja v privlačnem okolju, na stičišču treh kultur (slovanske, romanske in germanske), Nova Gorica pa je mesto, kjer jutranjo kavo lahko spiješ v Sloveniji, na popoldanski sprehod odideš vzdolž meje z Italijo, vikende pa preživiš v Italiji. Univerza nudi tudi praktična usposabljanja, programe mednarodne mobilnosti, lektorate tujih jezikov in še mnogo drugih dejavnosti. Slovenskega jezika se boste naučili z lahkoto in pri učenju boste uživali. Vaše ideje bodo pravzaprav razumljene tudi preden boste obvladali osnove jezika in slovnice, saj profesorji govorijo mnogo jezikov – angleško, nemško, italijansko, madžarsko in vse južnoslovanske jezike. Prednost študija tukaj je tudi dejstvo, da so državljani Republike S. Makedonije oproščeni plačevanja šolnine ne mnogih študijskih programih.

Torej, kaj še čakaš? Vpiši se, veselimo se srečanja s tabo na prvi uri novega študijskega leta v oktobru!

Ivan Stoychev, S. Makedonija, študent dodiplomskega študijskega programa Kulturna zgodovina, Fakulteta za humanistiko, Univerza v Novi Gorici

študijsko leto 2020/21

Izjava Ivana Stoycheva v makedonski reviji Maturant