Dosežki

Odkritje najmasivnejše zvezdne črne luknje v naši Galaksiji doslej
Sodelavka Centra za astrofiziko in kozmologijo ter profesorica za astronomijo na Fakulteti za naravoslovje Univerze v Novi Gorici, dr. Andreja Gomboc, je bila del ekipe, ki je s satelitom Gaia Evropske vesoljske agencije odkrila najmasivnejšo zvezdno črno luknjo v naši Galaksiji doslej.
Dosežki
17. 4. 2024
Nasina misija Fermi je odkrila 300 gama pulzarjev
Mednarodna skupina astronomov in astronomk je objavila nov katalog Nasinega vesoljskega teleskopa za sevanje gama Fermi, ki je odkril 294 pulzarjev, ki oddajajo sevanje gama, še 34 kandidatov pa čaka na potrditev. To je 27-krat več pulzarjev, kot jih je bilo znanih pred začetkom misije Fermi leta 2008.
Dosežki
29. 11. 2023
Astronomi zaznali največjo kozmično eksplozijo doslej
Nova raziskava, v kateri je sodelovala dr. Tanja Petrushevska iz Centra za astrofiziko in kozmologijo na Univerzi v Novi Gorici, poroča o po njihovem mnenju največji eksploziji, kar je bila zaznana doslej.
Dosežki
12. 5. 2023
Pri založbi Springer izšla monografija o učenju podatkovnih predstavitev
Pri znanstveni založbi Springer je izšla monografija Representation Learning: Propositionalization and Embeddings, ki so jo napisali prof. dr. Nada Lavrač z Instituta »Jožef Stefan« in Univerze v Novi Gorici, dr. Vid Podpečan z Instituta »Jožef Stefan« ter prof. dr. Marko Robnik-Šikonja s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.
Dosežki
4. 8. 2021
Nasina misija Fermi LAT je odkrila izbruh magnetarja v bližnji galaksiji in osvetlila procese v okolici nevtronskih zvezd
V skupini člankov, objavljenih 13. januarja 2021 v revijah Nature in Nature Astronomy, več mednarodnih znanstvenih skupin ugotavlja, da je v eksploziji nastala svetloba do nas pripotovala iz supermagnetiziranega zvezdnega ostanka, imenovanega magnetar, ki se nahaja v bližnji galaksiji.
Dosežki
18. 1. 2021
Prof. dr. Irina Cristea je nova glavna urednica mednarodne strokovne revije
Od oktobra 2020 je prof. dr. Irina Cristea, v. d. vodje Centra za informacijske tehnologije in uporabno matematiko Univerze v Novi Gorici, nova glavna urednica "Italian Journal of Pure and Applied Mathematics" ("Italijanska strokovna revija za čisto in uporabno matematiko"), ki jo ureja Forum Editrice Universitaria Udinese.
Dosežki
2. 11. 2020
Iskanje temne snovi z eksplozijami supernov
Narava temne snovi, ki predstavlja več kot 85% vse snovi v vesolju, ostaja skrivnost. Mnogi modeli napovedujejo, da je temna snov sestavljena iz doslej še neodkritih osnovnih delcev. Njihove sledi iščejo z več eksperimentalnimi projekti, ki potekajo na Zemlji in v vesolju. Nova raziskava, pri kateri je sodelovala Tanja Petrushevska iz Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici, pa kaže, kako lahko raziskovalci za iskanje posebne vrste hipotetičnih delcev temne snovi uporabijo eksplozije zvezd.
Dosežki
11. 6. 2020
Pri svetovno znani založbi Oxford University je izšla že druga znanstvena monografija prof. dr. Tanje Pipan
Pri svetovno znani založbi Oxford University Press je, deset let po prvi izdaji, izšla druga znanstvena monografija sodelavke Univerze v Novi Gorici in Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU iz Postojne prof. dr. Tanje Pipan The Biology of Caves and Other Subterranean Habitats (Biologija jam in drugih podzemeljskih habitatov).
Dosežki
6. 8. 2019
Raziskovalca Univerze v Novi Gorici odigrala pomembno vlogo pri razvoju rentgenskega laserja
Popolnoma koherentni izvor laserske svetlobe v rentgenskem spektralnem območju
Dosežki
10. 5. 2019
Podpis pogodbe o prodaji patentnih pravic Univerze v Novi Gorici podjetju Institute CES, inštitut znanosti in tehnologije, d. o. o.
Danes sta rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik in direktorica podjetja Institute CES, inštitut znanosti in tehnologije, d. o. o. Nina Gramc, mag. inž. el., podpisala pogodbo na podlagi katere je Univerza v Novi Gorici prodala patentne pravice za izum “Postopek za shranjevanje električne energije v trdni snovi” podjetju Institute CES, inštitut znanosti in tehnologije, d. o. o..
Dosežki
8. 5. 2019
Izgradnja največjega observatorija za astronomijo z visokoenergijsko gama svetlobo »Cherenkov Telescope Array« se bo pričela leta 2020 v Čilu in na La Palmi
S podpisom dogovora med organizacijo »Cherenkov Telescope Array Observatory« (CTAO) in Evropskim južnim observatorijem (ESO) 19. decembra 2018 v Santiagu de Chile je bila odpravljena še zadnja formalna ovira za izgradnjo južnega observatorija CTA, ki se bo nahajal v puščavi Atacama v Čilu.
Dosežki
15. 1. 2019
Satelit Fermi razkriva zvezdno svetlobo nastalo skozi zgodovino vesolja
V raziskavi znanstvene kolaboracije Fermi LAT, v kateri je sodelovala tudi dr. Gabrijela Zaharijas iz Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici, so s pomočjo sevanja gama izmerili celotno količino svetlobe, ki so jo oddale zvezde v zadnjih 90% zgodovine vesolja (zadnjih 12 milijard let).
Dosežki
29. 11. 2018
Prvo odkritje supernove, pri kateri je nastala tesna dvojna nevtronska zvezda
V raziskavi, ki so jo vodili astronomi s Kalifornijskega inštituta za tehnologijo (Caltech) in v kateri je sodelovala dr. Tanja Petrushevska iz Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici, so odkrili nenavadno supernovo.
Dosežki
11. 10. 2018
Nasina misija Fermi je identificirala črno luknjo, ki je izstrelila kozmični nevtrino
Pred okrog 4 milijardami let je črna luknja v osrčju neke daljne galaksije ustvarila curek visoko-energijskih delcev. Zdaj je mednarodna skupina raziskovalcev, med katerimi je tudi raziskovalka z Univerze v Novi Gorici, razkrila, da so zaznali enega od teh delcev - izmuzljivih nevtrinov - in da so ga s pomočjo Nasinega vesoljskega teleskopa Fermi uspeli povezati z verjetnim krajem nastanka.
Dosežki
12. 7. 2018
Raziskovalci Univerze v Novi Gorici sodelovali pri dveh največjih dosežkih fizike v letu 2017
Seznam največjih dosežkov na področju fizike vsako leto objavlja znanstvena revija Physics World, ki velja za eno vodilnih revij v fiziki in pokriva vsa njena področja.
Dosežki
13. 2. 2018
Objava jezikoslovcev Univerze v Novi Gorici v visoko vplivni reviji
Hierarhična zgradba nasproti oddaljenosti v linearnem nizu
Dosežki
10. 1. 2018
Slovenija je postala polnopravna članica organizacije "Cherenkov Telescope Array Observatory" (CTAO) za meritve visoko energijskih kozmičnih gama žarkov
Na svoji redni seji dne 14. novembra 2017 je upravni odbor organizacije Cherenkov Telescope Array Observatory (CTAO), ki je odgovorna za izgradnjo in delovanje observatorija za meritve kozmičnih visoko energijskih gama žarkov, sprejel Slovenijo kot polnopravno članico.
Dosežki
4. 12. 2017
Pomembno odkritje v gravitacijski astronomiji
Znanstveniki iz kolaboracij LIGO in Virgo ter okrog 70 observatorijev širom sveta so razkrili pomembno odkritje na področju gravitacijskih valov. Pri njem so sodelovali tudi slovenski raziskovalci.
Dosežki
18. 10. 2017
Kozmični delci ekstremnih energij prihajajo do nas iz izvorov izven naše galaksije
Znanstveniki mednarodne kolaboracije Pierre Auger so danes (22. septembra 2017) v prestižni znanstveni reviji Science objavili izsledke raziskav, ki kažejo, da kozmični delci z več miljonkrat višjimi energijami, kot jih imajo protoni v velikem hadronskem trkalniku LHC, prihajajo iz izvorov izven naše galaksije. Pri raziskavah so sodelovali slovenski raziskovalci z Univerze v Novi Gorici in Instituta »Jožef Stefan«.
Dosežki
22. 9. 2017
Med najodmevnejšimi tudi naše raziskave s področja optotermične spektroskopije
Članek z naslovom “Optimized frequency dependent photothermal beam deflection spectroscopy”, ki sta ga sodelavca Laboratorij za vede o okolju in življenju Univerze v Novi Gorici prof. dr. Dorota Korte in prof. dr. Mladen Franko s soavtorji objavila v reviji Laser Physics Letters, je založnik revije v svojih uredniških poudarkih uvrstil med tri najodmevnejše članke s področja Laserske spektroskopije v letu 2016.
Dosežki
23. 8. 2017