Vabilo na otvoritev razstave Kamil Arčon in njegov Nihalopis

Datum objave: 18. 10. 2023
Dogodki
četrtek
26
oktober
Ura:
13.00
Lokacija:
Univerzitetno središče Univerze v Novi Gorici, Vipavska 11c, Ajdovščina

Na Kamilov 96. rojstni dan, to je 26. oktobra 2023, vas ob 13. uri vabimo v Univerzitetno središče Univerze v Novi Gorici (Vipavska 11c, Ajdovščina) na otvoritev razstave Kamil Arčon in njegov Nihalopis.

Primer risbe, ki jo je naredil Kamil s svojim Nihalopisom. Risbo je poimenoval "Lepotica". Avtorske pravice: Kamil Arčon.
Primer risbe, ki jo je naredil Kamil s svojim Nihalopisom. Risbo je poimenoval "Lepotica". Avtorske pravice: Kamil Arčon.

Ob odprtju razstave bosta zbrane nagovorila gospod Kamil Arčon in rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob.

Kamil Arčon je izumil in skonstruiral enostavno mehansko napravo "NIHALOPIS", s katerim je v grafični obliki razkril lepoto in simetrijo zelo kompleksnega gibanja sklopljenega nihala vpetega v štirih točkah, ne da bi poznal matematične in fizikalne zakonitosti, ki določajo njegovo gibanje.

Z zelo prodornim intuitivnim vpogledom v zapleten dinamični mehanski sistem in z izjemnim občutkom za simetrijske lastnosti, ki se skrivajo v sicer kompleksnem gibanju sklopljenega nihala, je sistematično preiskal in s svojim Nihalopisom izrisal in ilustriral obsežno serijo različnih trajektorij gibanja tega nihala in jih tudi sistematsko razvrstil v različne simetrijske sklope.
Njegovi rezultati predstavljajo izziv študentom fizike, da za to postavijo teoretični fizikalni model, ki bo zmogel pojasniti celotno bogatstvo različnih trajektorij gibanja takega nihala in z numerično simulacijo gibanja vse te trajektorije tudi reproducirati. Izziv vas tako popelje v globlje poznavanje fizikalnih principov klasične mehanike, kot tudi odkrije lepoto matematičnih simetrij v realnem svetu.

Mehanski "NIHALOPIS" Kamila Arčona in njegova odkritja pri kartiranju gibanja tega štirikart sklopljenega nihala bomo predstavili na priložnostni razstavi 26. oktobra 2023, na njegov rojstni dan, ko bo dopolnil 96 let. Kamil Arčon se je rodil 26.10.1927 v Vrtojbi, kjer je tudi obiskoval osnovno šolo. Kljub otroški navihanosti, zaradi katere je npr. prvi razred opravil v bližnjem gozdičku, mu je osnovnošolska izobrazba omogočila, da je nadaljeval srednjo šolo v Gorici, kje se je kmalu pokazal njegov talent v računanju. Leta 1943 po kapitulaciji Italije je bil interniran v Nemčijo, taborišče Nordhausen, kje je preživel dve leti v težkih življenjskih razmerah kot delavec v tovarni strojev in na gradbišču zaklonišča do konca druge svetove vojne leta 1945. Po vrnitvi v domačo Vrtojbo, je nadaljeval šolanje v Ljubljani na srednji ekonomski šoli. Sledilo je nadaljnje višje izobraževanje v Beogradu in Ljubljani. V povojnem času je deloval v zvezni planski komisiji v Beogradu. Nato se je vrnil domov in se zaposlil v več različnih bankah. Večinoma je deloval kot davčni svetovalec, ki je bil znan po svoji iznajdljivosti in natančnosti. V petdesetih letih prejšnjega stoletja se mu je porodila ideja o izdelavi nihala. "V vrtu smo imeli latnik za trte. Izpod latnika se je sejalo razno zelenjavo. Da se ne bi teptalo zelenjave, sem si naredil gugalnico, katero sem obesil na dva prečna kola tako, da sem med dvema gugalnicama naslonil 4-meterski ploh. Tako sem stopil na ploh, da ne bi teptal zelenjave, ko sem obrezoval trte," nam Kamil razloži, kako je prišel do ideje za izdelavo nihalopisa. "Ko sem stopil iz ploha se je ploh enakomerno premikal sem in tja. To enakomerno usklajeno gibanje mi je ostalo v spominu, tako da sem ob upokojitvi v devetdesetih letih začel razmišljati, kako bi se dalo napraviti zapis gibanja". Na ta način je nastal Nihalopis. Z njim je Kamil kartiral različne načine nihanja tega sklopljenega nihala. Tako nastale krivulje je Kamil zbral v skripti z naslovom "En zamah - ena črta - ena risba". Iz krivulj je sestavil več umetniških slik, s katerimi je nastopal na več različnih razstavah. Njegove risbe krasijo tudi nešteto voščilnic, s katerimi svojim znancem pošilja novoletna in druga voščila. Lahko bi rekli, da je življenska zgodba Kamila tesno prepletena s krivuljami in matematiko, ki jo je spoznal z natančnim opazovanjem narave.

Razstava bo na ogled od 26. oktobra do 15. decembra 2023. Ogledi bodo možni od ponedeljka do petka med 9. in 17. uro. Po predhodnem dogovoru bodo ogledi možni tudi ob drugih urah.

Kontakt za oglede:
Dr. Egon Pavlica
E: egon.pavlica@ung.si
T: 05 365 35 13.

Organizator razstave: Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici

Lepo vabljeni!

Priponke

Kamil Arčon s svojim Nihalopisom v svoji delavnici. Foto: Egon Pavlica
Kamil Arčon je ponosen na svojo zbirko umetniških krivulj. Foto: Iztok Arčon
Nihalopis riše krivuljo na papir. Za izdelavo je Kamil uporabil predmete iz svoje delavnice. Kljub preprosti sestavi nihalopis odlično opravlja svojo nalogo. Foto: Egon Pavlica