Humanistični študiji - Novi magistrski študijski program 2023/24

Humanistični študiji
Magistrski študijski program

Trajanje študija: 2 leti (120 ECTS)
Strokovni naziv: magister oz. magistrica jezikoslovja / – literarnih ved / – zgodovin in kultur čezmejnih prostorov

Dvoletni magistrski program Humanistični študiji je nadaljevanje triletnih dodiplomskih programov Slovenistika in Kulturna zgodovina, vendar se na študij lahko vpišejo tudi diplomanti in diplomantke drugih študijskih smeri.

Ima tri študijske smeri: Zgodovine in kulture čezmejnih prostorov, Literarne vede, Jezikoslovje.

Glavne značilnosti programa so poudarek na samostojnem raziskovalnem delu, velika raznolikost izbirnih vsebin in povezanost z regijo. Magistrski študijski program Humanistični študiji omogoča tudi povezovanje vsebin različnih študijskih smeri. Na ta način pridobijo široko humanistično izobrazbo, lahko pa se usmerijo v zgolj eno področje študija in si zagotovijo trdne temelje za nadaljnje delo na izbranem področju.

_Smer Zgodovine in kulture čezmejnih prostorov
Temeljni cilj smeri je izobraziti strokovnjake in strokovnjakinje, ki bodo imeli celovit vpogled v kulturno-zgodovinske teme čezmejnih prostorov, z znanstvenim pristopom k raziskovanju, osmišljanju, refleksiji in uporabi kulture na podlagi interdisciplinarnosti. Sposobni bodo poglobljenega obravnavanja problemov in raziskovalnega pristopa k njihovemu reševanju, znali bodo proučevati konkretne čezmejne kulturne in zgodovinske pojave ter prenašali lastno znanje v prakso. Po končanem študiju bodo zmožni tako avtonomnega strokovnega udejstvovanja kot delovanja v specifičnem podjetju ali organizaciji, ki se ukvarja z zgodovinskimi, medkulturnimi in čezmejnimi vprašanji ter razvojnimi izzivi.

Vpisni pogoji
Zaključen dodiplomski študijski program v obsegu vsaj 180 ECTS s področja zgodovine, kulturnih študij, slovenistike, primerjalne književnosti, klasične filologije in drugih humanističnih programov, ki obsegajo vsebine s področja zgodovine oziroma kulturnih študij. Po merilih za prehode se kandidatom in kandidatkam, ki so končali dodiplomski študijski program v obsegu 240 ECTS z istih področij, lahko priznajo obveznosti v obsegu 60 ECTS in se tako vpišejo v drugi letnik programa.

_Smer Literarne vede
Temeljni cilj smeri je izobraziti strokovnjake in strokovnjakinje, ki bodo imeli kar najbolj celovit vpogled v literarne vede s poudarjenim raziskovalnim pristopom. Sposobni bodo poglobljenega obravnavanja problemov in samostojnega ter inovativnega pristopa k njihovemu reševanju, znali bodo proučevati konkretne literarne pojave, obenem pa bodo imeli širok pregled nad možnostmi prenosa znanja v prakso. Po končanem študiju bodo zmožni tako samostojnega znanstvenega udejstvovanja kot delovanja v gospodarstvu in organizacijah, ki se ukvarjajo z literarnovednimi temami.

Vpisni pogoji
Zaključen dodiplomski študijski program v obsegu vsaj 180 ECTS s področja slovenistike, primerjalne književnosti, klasične filologije in drugih humanističnih programov, ki obsegajo vsebine s področja literarnih ved. Po merilih za prehode se kandidatom in kandidatkam, ki so končali dodiplomski študijski program v obsegu 240 ECTS z istih področij, lahko priznajo obveznosti v obsegu 60 ECTS in se tako vpišejo v drugi letnik programa.

https://www.ung.si/sl/fakultete/fakulteta-za-humanistiko/programi/2SI1

_Smer Jezikoslovje
Temeljni cilj smeri je usposobiti strokovnjake in strokovnjakinje, ki bodo imeli kar najbolj celovit vpogled v jezikoslovne vede, pri čemer je poudarek na znanstvenem pristopu v jezikoslovju. Sposobni bodo poglobljenega obravnavanja problemov ter raziskovalnega in ustvarjalnega opisa in reševanja jezikovnih vprašanj. Obvladovali bodo več pristopov k preučevanju jezikovnih pojavov in različne načine prenosa znanja v prakso. Po končanem študiju bodo zmožni tako samostojnega znanstvenega udejstvovanja na širšem področju jezikoslovja kot tudi delovanja v specifičnem visokotehnološkem podjetju.

Vpisni pogoji
Zaključen dodiplomski študijski program v obsegu vsaj 180 ECTS s področja slovenistike, primerjalnega slovanskega jezikoslovja, splošnega jezikoslovja, klasične filologije in drugih humanističnih programov, ki obsegajo vsebine s področja jezikoslovnih ved. Po merilih za prehode se kandidatom in kandidatkam, ki so končali dodiplomski študijski program v obsegu 240 ETCS z istih področij, lahko priznajo obveznosti v obsegu 60 ECTS in se tako vpiše-
jo v drugi letnik programa.
Od vključno študijskega leta 2020/2021 dalje je na magistrskem študijskem programu, smer Jezikoslovne vede, na voljo možnost pridobitve dvojne diplome s področja Language Science v sodelovanju z Univerzo Ca' Foscari v Benetkah.

https://www.ung.si/sl/fakultete/fakultetaza-humanistiko/programi/2SI2/

Humanistični študiji - Novi magistrski študijski program 2023/24