Univerza v Novi Gorici in šport

Zaposleni na Univerzi v Novi Gorici se zavedamo pomena zdravega in aktivnega preživljanja prostega časa, pa tudi pomena pridobitve kakovostne izobrazbe, ki bo športnikom prišla prav tako med športno kariero kot po njej. Poznamo veliko zgodb, pri katerih so togi pogoji študija prekinili obetavno športno kariero. Spoznali smo veliko zagnanih športnikov, ki z veliko truda združujejo študij s treningom in pri tem pogosto razvijejo vztrajno, zrelo in odgovorno osebnost. Z željo, da bi bilo tako uspešnih in zagnanih poti še več, smo se odločili, da ponudimo športnikom prilagoditve, ki jim bodo olajšale usklajevanje študija in športa.

Kot prva univerza v Sloveniji smo ponudili status športnika vsem športnikom, ki so registrirani kot tekmovalci, se aktivno udeležujejo tekmovanj in dosegajo opazne rezultate. Pri tem ni obvezujoča pridobitev določenega naziva s strani Olimpijskega komiteja Slovenije.

Študij v majhnih skupinah, ugodno razmerje med številom predavateljev in študentov ter vse več možnosti za študij na daljavo nam omogočata zadostno fleksibilnost, da lahko nudimo ugodne pogoje študija širokemu krogu obetavnih športnikov in študij prilagodimo njihovemu tekmovalnemu urniku.

Obseg prilagoditev prilagajamo vsakemu posameznemu študentu, po potrebi v dogovoru s njegovim trenerjem, deloma pa so prilagoditve odvisne od izbranega študijskega programa (obseg obveznih vaj itd.). Nekaterim študentom športnikom zadošča možnost, da so oproščeni udeležbe na predavanjih in/ali da si prilagodijo termin vaj, izpitov, rokov za oddajo seminarjev ali poročil. Drugi vsaj občasno potrebujejo tudi odobritev daljših odsotnosti med študijskim letom.

Goriška s svojo blago klimo privablja študente športnike iz celotne Slovenije, saj športnikom nudi dobre pogoje za trening tudi v zimskem obdobju, ko je izvajanje športnih dejavnosti na prostem v večjem delu Slovenije sicer oteženo. Poleg tega tudi sama lega Nove Gorice in Vipavske doline med hribovjem in obalo ter kakovostna infrastruktura v Novi Gorici omogočata vrsto različnih športnih aktivnosti. Obetavni športniki iz lokalnega okolja pa lahko nadaljujejo s treningi v domačem klubu in tako zaradi prihranka dragocenega časa in, nenazadnje, tudi denarnih sredstev, lažje združujejo kvaliteten študij s svojo nadaljnjo športno kariero.

Več o študentih športnikih in ugodnostih zanje lahko izveste preko kontaktnega naslova skrbnice za vpis študentov na UNG (Veronika.Piccinini@ung.si; 05 33 15 260) ali v tajništvih posameznih fakultet. Možnosti pa z veseljem tudi osebno predstavimo v vašem klubu.

Športne fotografije na začetni spletni strani UNG:

  • Motiv odbojke: Urban Česnik, odbojkar in študent UNG; Foto: Borut Jurca
  • Motiv gorskega teka: motiv z Rokom Bratino, gorskim tekačem in študentom UNG; Foto: Uroš Švigelj, www.tekac.si
  • Motiv kajakaštva: sodelovanje UNG s Kajak klubom Soške elektrarne, motiv z delavnice športne fotografije na VŠU; Foto: Miha Godec
  • Motiv odbojke: Slovenska reprezentanca do 23 let na SP do 23 let, 2017; Foto: FIVB