Akademija Umetnosti v Noči Raziskovalcev 2021

Evropska noč raziskovalcev 2021 (ENR2021):  ZnAnosT za vsE (ZATE)

Akademija Umetnosti

Di(y)storzor – napredna / Delavnica na presečišču znanosti in umetnosti konS x Noč raziskovalcev

Lokacija: Ekscenter, Delpinova 20, Nova Gorica. V primeru zdravstvenih omejitev dogodek odpade.
Čas dogodka: Od 10:00 do 13.00 ure.
Starost udeležencev: 13+
Število udeležencev je omejeno, obvezne so pred-prijave preko Prijave na dogodek

Napredna ustvarjalna delavnica, na kateri bomo izdelali distorzor, ki s preoblikovanjem/popačenjem vhodnega avdiosignala izhodnemu dodaja višje harmonske komponente. Originalni zvok tako obogati, ga obarva in naredi bolj grobega – hreščečega. Delavnica je organizirana v sodelovanju s projektom konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost.

Kontaktna oseba: doc. Tina Smrekar

Predavanje s praktično demonstracijo: “Ustvarjanje 3D podobe v 19. stoletju” (predstavitev v angleškem jeziku)

Lokacija dogodka: Ekscenter, Delpinova 20, Nova Gorica. V primeru zdravstvenih omejitev bo dogodek potekal na spletu.
Čas dogodka: ob 10.40 uri. Isti dogodek se bo ponovil ob 14.30 uri.

“Pustite resničnost doma.” Ta odredba se pogosto uporablja za pripravo gledalcev na podobe, ki jih dvignejo iz lastnega občutka za prostor in čas ter ločijo od materialne resničnosti. Medtem ko danes takšnim podobam pravimo “navidezne” (virtualne) ali “poglobljene”, so v preteklosti v času razsvetljenstva bile poimenovane “naprave radovednosti” ali “filozofske igrače”. In medtem ko te podobe danes srečujemo v javnih prostorih, kot so trgovine z elektroniko in kinodvorane, so ljudje prve “navidezne” podobe uživali v dnevnih sobah lastnih domov. Demonstracije na tej znanstveni delavnici bodo javnosti predstavile tehnike izdelave tridimenzionalnih podob, ki so v devetnajstem stoletju služile za namene znanstvenega opazovanja in zabave ljudi. S pomočjo naprav, starih med sto in dvesto let, bodo te tridimenzionalne podobe prikazane ob krajšem informativnem predavanju, ki bo pojasnilo njihovo preprosto delovanje.

Raziskovalka: Eszter Polonyl, s pomočjo študentke Ane Prebil

Di(y)storzor – osnovna / Delavnica na presečišču znanosti in umetnosti konS x Noč raziskovalcev

Lokacija: Ekscenter, Delpinova 20, Nova Gorica
Čas dogodka: Od 15:00 do 18.00 ure. V primeru zdravstvenih omejitev dogodek odpade.
Starost udeležencev: 13+
Število udeležencev je omejeno, obvezne prijave na Prijave na dogodek

Osnovna ustvarjalna delavnica , na kateri bomo izdelali distorzor, ki s preoblikovanjem/popačenjem vhodnega avdiosignala izhodnemu dodaja višje harmonske komponente. Originalni zvok tako obogati, ga obarva in naredi bolj grobega – hreščečega. Delavnica je organizirana v sodelovanju s projektom konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost.

Kontaktna oseba: doc. Tina Smrekar

Brez strahu / Fear Free, TV Free Europe / Filmski program Ars Electronica Garden x Noč raziskovalcev

Lokacija: Ekscenter, Delpinova 20, Nova Gorica. V primeru zdravstvenih omejitev bo dogodek potekal na spletu, platforma Zoom
Čas dogodka: Ob 14:00 uri

Projekcija v sodelovanju z novogoriškim Ars Electronica vrtom. TV-oddaja Fear Free je končna produkcija mednarodnega projekta TV Free Europe, ki je nastala kot skupinsko delo sodelujočih študentk in študentov ter mentoric in mentorjev. Kot izhodišče za razmišljanje o strahu in njegovih številnih obrazih, ki predstavlja eno od glavnih tem celotnega projekta, so študentke in študenti opravili pogovor z enim od članov skupine Laibach, Janijem Novakom. Prav tako so raziskali nove oblike in tehnike ter osnovna načela TV-produkcije in njene značilnosti v današnjem času.

Projekt TV Free Europe raziskuje možnost svobode (zlasti govora) in resnične spremembe, njegov cilj je povezati različne glasove in zgodbe ter lokacije in čase, zgodovinske teme s trenutnimi ter prihodnjimi dejstvi in fikcijami. Forma TV-programa postane horizontalni medij, ki ustvarja takojšnjo platformo za izmenjavo med ljudmi.

Kontaktna oseba: doc. Tina Smrekar

Pred-sedanje občutljivosti / Pre-Present Sensitivities / Filmski program Ars Electronica Garden x Noč raziskovalcev

Lokacija: Ekscenter, Delpinova 20, Nova Gorica. V primeru zdravstvenih omejitev bo dogodek potekal na spletu, platforma Zoom
Čas dogodka: ob 16:00 uri

Projekcija v sodelovanju z novogoriškim Ars Electronica vrtom. Skozi vtise občutljivosti študentski filmski program dvomi o minljivosti, omejenosti, tišini, bližini, glasu, dotiku, užitku in strahovih veliko pred prihodom »nove korona resničnosti«, ki grozi, da bo zajela vse v nas in ohromila že tako negotovo prihodnost.
Filmi: Katarina Blažič, Pogovor brez konca, 2020, 5’, Irena Gatej, Vožnja, pesem za očeta, 2018, 13’, Sandra Jovanovska, Soma, 2019, 9’, Ivana Kalc, Lazarus, 2021, 24’, Aljaž Lavrič, Tišina, 2021, 3’, Boris T. Matić, Strah, 2020, 4’, Anja Paternoster, Bela, črna in prava ljubezen, 2021, 5’, Ana Prebil, Kadilka, 2020, 2’, Miha Reja, Za zaprtimi roletami, 2020, 3’.

Kontaktna oseba: doc. Tina Smrekar

Predstavitev rezultatov delavnic Eksperimentalna forma

Lokacija: Na spletu, platforma Zoom
Čas dogodka: ob 15:00 uri

V delavnicah študentje Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici spoznavajo in razvijajo nove koncepte, preizprašujejo našo prihodnost, odnos do planeta in novih tehnologij. Tokrat so se pod mentorskim vodstvom Valerie Wolf Gang skozi proces eksperimentiranja s formo in razvojem konteksta ideje osredotočili na tematiko odsotnosti telesnega zaznavanja, katerega so ustvarjale socialno-politične razmere v zadnjih mesecih, ko so študentje bili primorani ostati doma in se izolirati pred svetom in drug od drugega.

Kontaktna oseba: doc. Tina Smrekar