Otvoritev mednarodne znanstvene konference Avantgarda in konec sveta

Datum objave: 10. 10. 2024
Novice

Danes je na Gradu Kromberk potekala uradna otvoritev tridnevne mednarodne znanstvene konference z umetniškim programom Avantgarda in konce sveta.

Foto: Gašper Rebernik
Foto: Gašper Rebernik

Osrednja tema konference so načini (so)ustvarjanja radikalne vizije sveta, namen dogodka pa ustvariti platformo za razpravo o vlogi literature, umetnosti in aktivizma pri soočanju s sodobnimi izzivi ter raziskati, kako avantgarda prispeva k razumevanju, oblikovanju in preoblikovanju sveta v kontekstu apokalipse.

Zbrane je na današnji otvoritvi nagovoril tudi rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob, ki je poudaril da univerza brez znanstvenega vrveža te vrste ni prava univerza. “Prav ta konferenca je še en dokaz, da je humanistika na Univerzi v Novi Gorici še eden trdnih stebrov, tako pedagoških kot tudi raziskovalnih aktivnosti.”

Dogodek bo obeležil tudi stoletnico Prve konstruktivistične razstave avantgardista Avgusta Černigoja, ki je vplivala na razumevanje umetniškega dela kot nečesa, kar je v temelju povezano z družbo in družbeno spremembo. Avgust Černigoj in njegovo delovanje pa sta močno povezana s prostorom Gorice in njegovega rojstnega Trsta.

Konferenco organizirata Raziskovalni center za humanistiko in Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici v okviru raziskovalnega programa Historične interpretacije 20. stoletja. Del umetniškega programa spada pod uradni program GO!2025 Evropske prestolnice kulture Nova Gorica – Gorica.

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Foto: Gašper Rebernik
Foto: Gašper Rebernik
Foto: Gašper Rebernik
Foto: Gašper Rebernik
Foto: Gašper Rebernik
Foto: Gašper Rebernik