Uradno odprtje mednarodne znanstvene konference projekta SMASH

Datum objave: 7. 10. 2024
Novice

Danes je na Univerzi v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri potekalo uradno odprtje mednarodne znanstvene konference projekta SMASH.

Uradno odprtje mednarodne znanstvene konference projekta SMASH.
Uradno odprtje mednarodne znanstvene konference projekta SMASH.

Na konferenci sodeluje 78 slovenskih in mednarodnih raziskovalk in raziskovalcev, ki se ukvarjajo z razvojem najsodobnejših aplikacij umetne inteligence in strojnega učenja v naravoslovju in humanistiki.

Raziskovalke in raziskovalci prihajajo iz 15 evropskih držav (Slovenija, Nemčija, Avstrija, Francija, Velika Britanija, Španija, Grčija, Hrvaška, Srbija, Bolgarija, Romunija, Ukrajina, Nizozemska, Švica, Estonija), Združenih držav Amerike, Pakistana in Indije.

Zbrane so v okviru današnjega uradnega odprtja konference nagovorili prof. dr. Boštjan Golob, rektor Univerze v Novi Gorici, dr. Tomaž Boh, generalni direktor Direktorata za znanost in inovacije na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije, prof. dr. Boštjan Zalar, direktor Instituta »Jožef Stefan«, dr. Mojca Ciglarič, dekanja Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, in mag. Mojca Dolinar, direktorica Urada za meteorologijo, hidrologijo in oceanografijo na ARSO.

»Univerza v Novi Gorici je majhna univerza, smo pa pri tem uspeli doseči, da smo kot prijavitelji tudi koordinatorji tega projekta, ki združuje pet vrhunskih slovenskih raziskovalnih inštitucij. S tem projektom bomo pridobili ekspertizo, ki bo razširjena tudi na ostale deležnike, ne samo akademske, tudi na neakademske, se pravi tudi med mala, srednja in velika podjetja,« je na dogodku poudaril prof. dr. Golob.

Kot je povedal dr. Tomaž Boh z Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, je projekt SMASH eden izmed projektov, ki je tudi za ministrstvo izjemno pomemben. »Kajti prvič smo v kontekstu inštrumentov Marie Skłodowska-Curie bili kot država uspešni pri tako velikem projektu. Gre namreč za projekt, ki ga delno sofinancira Evropska komisija in je delno sofinanciran s strani Republike Slovenije ter združuje vse tiste ključne reči, ki jih za dobro delovanje visokošolskega in raziskovalnega sistema in njegove povezave z družbo potrebujemo.«

V okviru konference bo potekalo ustvarjanje spodbudnega okolja za izmenjavo znanja na interdisciplinarni ravni znotraj akademske sfere in z gospodarstvom. Poleg vabljenih predavanj in predstavitev bodo na konferenci potekale različne razprave, na njej pa bo tudi veliko priložnosti za izmenjavo idej.

»Gremo z veseljem v to zadevo, saj smo tudi eden izmed ključnih partnerjev projekta. Z Univerzo v Novi Gorici imamo vsa ta leta odlično sodelovanje, saj je inštitut tudi eden izmed soustanoviteljev. Tako da se veselimo skupnega dela,« je povedal direktor Instituta »Jožef Stefan« prof. dr. Zalar ter dodal, da je »SMASH izredno pomemben projekt, predvsem s stališča pridobivanja novih raziskovalnih kadrov, saj zadnja leta opažajo prevelik beg možganov«.

SMASH je multidisciplinarni program, ki ga sofinancira Evropska komisija prek programa Obzorje Evropa, akcije Marie Skłodowska-Curie COFUND, in povezuje znanstvenike in znanstvenice iz petih odličnih raziskovalnih institucij v Sloveniji, 25 pridruženih partnerjev, slovenskih podjetij ter raziskovalnih institucij po svetu.

Cilj mreže SMASH so raziskave, pri katerih uporaba metod umetne inteligence in strojnega učenja omogoča nove pristope v sodobni znanosti, s posebnim poudarkom na podatkovni znanosti, znanosti o podnebju, personalizirani medicini, temeljni fiziki (fiziki delcev, astrofiziki, kozmologiji) in jezikoslovju.

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Iz medijev:

Prof. dr. Boštjan Golob, rektor Univerze v Novi Gorici.
Dr. Tomaž Boh, generalni direktor Direktorata za znanost in inovacije na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije.
Prof. dr. Boštjan Zalar, direktor Instituta »Jožef Stefan«.
Dr. Mojca Ciglarič, dekanja Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.
Mag. Mojca Dolinar, direktorica Urada za meteorologijo, hidrologijo in oceanografijo na ARSO.
Uradno odprtje mednarodne znanstvene konference projekta SMASH.