1st SMASHing Workshop

Datum objave: 2. 7. 2024
Dogodki
ponedeljek
7
oktober
Ura:
09.00
Do:
11. oktober, 17.00
Lokacija:
Univerza v Novi Gorici, dvorec Lanthieri, Glavni trg 8, Vipava

Odprte so prijave na prvo delavnico v okviru projekta SMASH: »1st SMASHing Workshop«, ki bo potekala od 7. do 11. oktobra v dvorcu Lanthieri v Vipavi, gostila pa jo bo Univerza v Novi Gorici.

1st SMASHing Workshop

To je prva delavnica, ki jo organizira projekt SMASH. Na njej se bo predvidoma zbralo okoli 70 slovenskih in mednarodnih raziskovalcev in raziskovalk, ki se ukvarjajo z razvojem najsodobnejših aplikacij umetne inteligence in strojnega učenja v naravoslovju in humanistiki.

SMASH je multidisciplinarni program, ki ga sofinancira Evropska komisija prek programa Obzorje Evropa, akcije Marie Skłodowska-Curie COFUND in povezuje znanstvenike in znanstvenice iz petih odličnih raziskovalnih institucij v Sloveniji, 25 pridruženih partnerjev, slovenskih podjetij in raziskovalnih institucij po svetu. Cilj mreže SMASH so raziskave, pri katerih uporaba metod umetne inteligence in strojnega učenja omogoča nove pristope v sodobni znanosti, s posebnim poudarkom na podatkovni znanosti, znanosti o podnebju, personalizirani medicini, temeljni fiziki (fiziki delcev, astrofiziki, kozmologiji) in jezikoslovju.

Na delavnici se bodo zbrali raziskovalci in raziskovalke, ki raziskujejo na omenjenih področjih, z namenom, da ustvarijo vzpodbudno okolje za izmenjavo znanja na interdisciplinarni ravni znotraj akademske sfere in z gospodarstvom. Poleg vabljenih predavanj in predstavitev bodo na delavnici potekale tudi različne razprave, na njej pa bo veliko priložnosti za izmenjavo idej.

V torek, 8. oktobra, bo v okviru delavnice tudi javna okrogla miza o vplivu umetne inteligence na znanost in družbo. Med panelisti bodo prof. dr. Emilija Stojmenova Duh (ministrica za digitalno preobrazbo), svetovna znanstvenika prof. dr. Uroš Seljak (kozmolog, UC Berkeley) in prof. dr. Tanja Samardžić (jezikoslovka, Un. of Zurich), prof. dr. Jana Javornik (družboslovka, Un. of Leeds, TBC) in predstavnik gospodarstva.
Čeprav gre predvsem za dogodek mreže SMASH, je delavnica odprta za vse zainteresirane raziskovalce in raziskovalke in javnost.

Prijave so odprte do 20. avgusta 2024.

Za več informacij in prijavo sledite povezavi ali nas kontaktirajte smash@ung.si.