Dolgoletna sodelavka Univerze v Novi Gorici prof. dr. Tanja Urbančič prejemnica državne nagrade za življenjsko delo na področju visokega šolstva

Datum objave: 7. 10. 2024
Novice

V petek, 4. oktobra, so v Linhartovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma, pod okriljem Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, na tradicionalni slovesnosti podelili nagrade Republike Slovenije na področju šolstva.

Foto: STA
Foto: STA

Letos so podelili šest nagrad za izjemne dosežke, pet izjemnih posamenikov pa je prejelo nagrade za življensko delo. Med slednjimi je tudi dolgoletna sodelavka Univerze v Novi Gorici prof. dr. Tanja Urbančič, ki je prejela nagrado za življenjsko delo na področju visokega šolstva.

Prof. dr. Urbančič je bila več kot 20 let dekanja Poslovno-tehniške fakultete Univerze v Novi Gorici. Vodila in izvajala je več predmetov na magistrski stopnji. V času njenega dekanstva je študij dokončalo več kot 600 študentov gospodarskega inženiringa. V sodelovanju z Unescovimi strokovnjaki je zasnovala, razvila in prva tri leta tudi vodila inovativen mednarodni mentorski program Odprto izobraževanje za boljši svet (Open Education for a Better World), ki je doživel izjemen uspeh. Novembra leta 2023 se je prof. dr. Urbančič upokojila, a svoje poslanstvo poslanstvo nadaljuje prek Fundacije Univerze v Novi Gorici.

Nagrade Republike Slovenije na področju šolstva so najvišje državne nagrade s področja šolstva in jih pod današnjim imenom podeljujejo že od leta 1994. Nagrade so sicer naslednice tako imenovanih Žagarjevih nagrad, ki so jih prvič podelili že leta 1966. Nagrajence na podlagi javnega razpisa izbere nagradni odbor, prejemniki pa so lahko posamezniki, skupine, zavodi ali druge organizacije, ki so izkazale izjemne dosežke ali življenjsko delo na področju vzgoje in izobraževanja.

Iskrene čestitke!

-> Video predstavitev prof. dr. Tanje Urbančič