Podpisana pogodba za sofinanciranje projekta SMASH

Datum objave: 12. 9. 2024
Novice

Univerza v Novi Gorici je danes podpisala pogodbo z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in inovacije za sofinanciranje projekta SMASH (Machine Learning for Sciences and Humanities).

Podpisana pogodba za sofinanciranje projekta SMASH

Projekt SMASH predstavlja pomemben korak naprej v razvoju inovativnih rešitev na področju strojnega učenja (ML) in umetne inteligence (AI). Univerza v Novi Gorici v projektu nastopa v vlogi koordinatorja.

Projekt SMASH, multidisciplinarni podoktorski program za raziskovanje in usposabljanje z uradnim naslovom Machine Learning for Sciences and Humanities, je sofinanciran iz dveh virov. Prvi vir financiranja je okvirni program Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje Evropa (Horizon Europe) MSCA COFUND, iz katerega je bilo na podlagi uspešne prijave na razpis pridobljenih 4.776.000,00 EUR. Drugi vir financiranja predstavlja Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR) v višini do 5.172.000,00 EUR, (EU prispevek 2.068.800,00 EUR oz. 40 % in slovenska udeležba v višini 3.103.200,00 EUR (60 %). Vrednost celotnega projekta je 9.948.000,00 EUR.

Projekt SMASH povezuje znanstvenice in znanstvenike iz petih vrhunskih institucij v Sloveniji (Univerza v Novi Gorici, Univerza v Ljubljani, Institut "Jožef Stefan", ARSO in IZUM) s 35 pridruženimi partnerji, vključno s slovenskimi podjetji in uglednimi akademskimi institucijami po vsem svetu. Glavni cilj mreže SMASH je zaposlitev 50 podoktorskih raziskovalk in raziskovalcev iz tujine za obdobje dveh let, ki bodo raziskovali, kako lahko strojno učenje in umetna inteligenca modernizirata današnjo znanost, s posebnim poudarkom na podnebnih znanostih, personalizirani medicini, fiziki osnovnih delcev, astrofiziki in lingvistiki.

Podpis pogodbe o sofinanciranju predstavlja ključni korak v prizadevanjih za napredek na teh pomembnih področjih, ki bo imel daljnosežne pozitivne učinke na znanost, tehnologijo in družbo. S sodelovanjem slovenskih in mednarodnih partnerjev v okviru projekta SMASH se ustvarjajo nove priložnosti za raziskave in razvoj, obenem pa se utrjuje položaj Slovenije kot pomembne igralke na globalnem raziskovalnem zemljevidu.

Zahvaljujemo se Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropski uniji, za zaupanje in podporo, prav tako pa tudi vsem partnerjem za njihovo sodelovanje. Verjamemo, da bo projekt SMASH s skupnimi močmi dosegel izjemne rezultate na področju strojnega učenja, umetne inteligence in njihove uporabe v naravoslovju in humanistiki.

Obenem vam tudi sporočamo, da bo od 7. do 11. oktobra v dvorcu Lanthieri v Vipavi potekala prva mednarodna znanstvena konferenca projekta SMASH. Ob pričetku konference, 7. oktobra ob 11.00 uri, bo organizirana tudi predstavitev za medije. V torek, 8. oktobra, bo v okviru delavnice tudi javna okrogla miza o vplivu umetne inteligence na znanost in družbo.