Obisk predstavnikov Univerze v Yamanashiju

Datum objave: 6. 9. 2024
Novice

Rektor Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Boštjan Golob, se je 5. septembra 2024, srečal s predstavniki japonske Univerze v Yamanshiju.

Obisk predstavnikov Univerze v Yamanashiju

Štiričlansko delegacijo je vodila prof. dr. Xiaoyang Mao, prorektorica Univerze v Yamanashiju in izvršna direktorica. Spremljali so jo prof. dr. Masaru Iwasaki, prorektor, dr. Akihiro Iiyama, vodja Centra za nanomateriale za vodik in gorivne celice ter prof. dr. Hiromitsu Nishizaki, direktor Centra za promocijo internacionalizacije.

Srečanje je bilo namenjeno vzpostavitvi sodelovanja med Univerzo v Novi Gorici in Univerzo v Yamanashiju na pedagoškem in raziskovalnem področju ter predstavlja nadaljevanje pogovorov, ki sta jih letos ob obisku na Japonskem imela rektor Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Boštjan Golob in rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič.

Univerza v Yamanashiju je med vodilnimi na Japonskem in združuje štiri fakultete: Pedagoško fakulteto, Medicinsko fakulteto, Fakulteto za inženirstvo in Fakulteto za znanosti o življenju in okolju ter dve podiplomski šoli. Ima tudi veliko raziskovalnih inštitutov in izobraževalnih ustanov, kot sta Center za vodik in nanomateriale za gorivne celice ter Inštitut za enologijo in vinogradništvo. Univerza je znana predvsem po svojih vrhunskih raziskavah na področju vodikovih tehnologij in naprednih materialov. Univerza v Ljubljani in Univerza v Yamanashiju imata sklenjen splošni mednarodni medinstitucionalni sporazum, prav tako poteka tudi sodelovanje v okviru mednarodne kreditne mobilnosti, ki omogoča sofinanciranje izmenjav študentov in osebja med univerzama.

V okviru obiska v Sloveniji so se predstavniki delegacije iz Univerze v Yamanashiju srečali tudi s predstavniku Univerze v Ljubljani.