Prof. dr. Mladen Franko – prejemnik nagrade »2024 Senior IPPA Prize«

Datum objave: 22. 7. 2024
Novice

Mednarodna fotoakustična in fototermična zveza – IPPA (ang. The International Photoacoustic & Photothermal Association) je 11. julija 2024 prof. dr. Mladenu Franku, rednemu profesorju za področje kemije in sodelavcu Laboratorija za vede o okolju in življenju Univerze v Novi Gorici, podelila nagrado »2024 Senior IPPA Prize«.

Prof. dr. Andreas Mandelis (levo) in prof. dr. Mladen Franko (desno). Foto: Amilcar Prata
Prof. dr. Andreas Mandelis (levo) in prof. dr. Mladen Franko (desno). Foto: Amilcar Prata

Nagrado je prof. dr. Franku predal predsednik IPPA, prof. dr. Andreas Mandelis, na svečani plenarni sekciji konference ICPPP22 (22nd International conference on photoacoustic and photothermal phenomena, 7. -12. 7. 2024) v Coimbri, Portugalska.

Kot so zapisali v obrazložitvi je nagrado prejel za »pomemben prispevek k razvoju spektrometričnih instrumentov s toplotno lečo (TLS) in teorije za raziskave fotokemičnih reakcij s tehniko TLS; meritve temperaturno odvisnih fototermičnih lastnosti vode in vodnih raztopin; validacijo in potrditev spektrometrije TLS kot detekcijske tehnike v tekočinski kromatografiji in pretočno injekcijski analizi; za uporabo in uveljavitev spektrometrije TLS v kemijski analizi in biomedicinskih raziskavah; za vzoren prispevek fotoakustični in fototermični znastveni skupnosti, vključno z organizacijo in vodenjem konferenc, seminarjev, delavnic in poletnih šol; za njegova izjemna prizadevanja in predanost izobraževanju novih generacij znanstvenikov o fotoakustičnih in fototermičnih pojavih.«

Iskrene čestitke!