Univerza v Novi Gorici v Solkanu izvedla meritve onesnaženosti zraka

Datum objave: 17. 7. 2024
Novice

Center za raziskave atmosfere Univerze v Novi Gorici (UNG) je v Solkanu od novembra 2023 do junija 2024 izvajal meritve kakovosti zraka.

Univerza v Novi Gorici v Solkanu izvedla meritve onesnaženosti zraka

Merili so prispevke različnih tipov delcev h koncentracijam delcev PM2,5 in z obdelavo podatkov bodo na UNG v naslednjih mesecih določili vire onesnaženja zraka tako za PM2,5, kot za prispevke virov h koncentracijam tistih frakcij, ki nas skrbijo zaradi vpliva na zdravje.

Koncentracije delcev PM2,5 so lahko visoke in včasih dosegajo zaskrbljujoče vrednosti. Preliminarni rezultati kažejo, da je pozimi najpomembnejši vir onesnaženje zraka kurjenje biomase, zgodaj spomladi pa k onesnaženju prispeva tudi regionalno onesnaženje, ki ga povzroča kmetijstvo.

Poleg vzorčevanja filtrov, ki jih bodo analizirali skupaj s kolegi z Univerze v Grenoblu (Francija), so na UNG merili organske in anorganske delce; celokupni ogljik v delcih; črni ogljik; in elementno sestavo, kjer so jih zanimale predvsem kovine. Filtre so vzorčili 24 ur, medtem ko je časovna resolucija ostalih meritev 1 ura. S tem bodo določili dnevne hode različnih onesnaževal in prispevkov virov k onesnaženju z delci PM2,5.

Poleg kemijske sestave in drugih lastnosti delcev bodo z analizo filtrov določili tudi oksidativni potencial, preprost parameter, s katerim ocenimo vpliv z delci onesnaženega zraka na zdravje. Delci, ki jih vdihnemo, v telesu povzročijo oksidativni stres, kar vodi do kroničnih vnetij in bolezni. Z oksidativnim potencialom lahko ocenimo, kako močni so ti procesi.

Edine take meritve v Sloveniji doslej so izvedli na UNG v občini Kanal ob Soči, kjer so ugotovili, da kurjenje biomase največ prispeva k delcem PM10 in oksidativnem potencialu. K oksidativnem potencialu zelo pomembno prispeva tudi industrija in promet zaradi industrije.

Z meritvami prispevkov virov in vpliva na zdravje v Solkanu bodo na UNG izmerili stanje okolja, potem pa pomagali Mestni občini Nova Gorica načrtovati in izpeljati ukrepe za zmanjšanje onesnaženja. S ponovnimi meritvami po sprejetih ukrepih bodo izmerili izboljšanje stanja.