Univerza v Novi Gorici in novogoriška mestna občina skupaj v razvoj univerze v mestu Nova Gorica

Datum objave: 10. 1. 2024
Novice

Univerza v Novi Gorici načrtuje vrnitev sedeža v mesto Nova Gorica, ob rektoratu pa še kampus z več lokacijami na mestnem območju.

Univerza v Novi Gorici in novogoriška mestna občina skupaj v razvoj univerze v mestu Nova Gorica

Pri teh načrtih tesno sodeluje z novogoriško mestno občino, s katero že preverja ustrezne pravne podlage za umeščanje univerze na območje mesta. Ob tem se raziskovalno-razvojna dejavnost univerze koncentrira v Ajdovščini, vinarska pa v Vipavi. Študentski vrvež naj bi se tako v prihodnjih letih osredotočil na mesto Nova Gorica, ki je kot kulturno, izobraževalno in regijsko središče z močnim čezmejnim značajem po besedah rektorja prof. dr. Boštjana Goloba tudi najprimernejše za sedež te institucije. V načrtih umeščanja se pojavlja več stavb: osrednje poslopje novogoriške železniške postaja, prostori EPIC-a, območje železniške postaje, od koder bodo v tem letu odmaknjeni tiri, stavba FURS-a v Novi Gorici in že obstoječa stavba univerze v Rožni Dolini. Rektor in župan sta na današnji skupni novinarski konferenci spregovorila o idejni zasnovi, za njeno uresničitev pa bo potrebno tudi sodelovanje države in Slovenskih železnic. Kot napovedujeta, bi se načrti univerze in mestne občine, če bo šlo vse po sreči, v večji meri lahko uresničili že v prihodnjih nekaj letih

Rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob je poudaril: »Umeščanje Univerze v Novi Gorici v mesto Nova Gorica je del strategije razvoja univerze. V tem strateškem razvoju vidimo Mestno občino Nova Gorica kot lokacijo za koncentriranje vseh naših pedagoških aktivnosti. Ne bomo sicer uspeli udejaniti te strategije preko noči, saj bo vzelo nekaj časa, da v tej idejni zasnovi najdemo rešitve za pravno formalni status nekaterih nepremičnin. Znaten del pedagoških aktivnosti želimo preseliti v Novo Gorico. Vanjo bi se tako selile Fakulteta za naravoslovje, Fakulteta za znanosti o okolju, Poslovno tehniška fakulteta, Fakulteta za humanistiko, Akademija umetnosti pa ostaja v Rožni Dolini, v prenovljenih prostorih. Fakulteta za podiplomski študij se seli na lokacijo v Občino Ajdovščina, ker mora biti neposredno povezana z laboratoriji. Fakulteta za vinarstvo in vinogradništvo pa ostaja v Vipavi. V Novi Gorici bo tako razpršen kampus, so pa lokacije znotraj kampusa zelo povezane med seboj, nenazadnje je npr. od obstoječe stavbe univerze v Rožni Dolini do območja novogoriške železniške postaje manj kot 2 km. Lahko se odločimo za dolgoročni najem ali pa za odkup nepremičnin. Nekatere nepremičnine so vezane na izvedbo EPK 2025. Po letu 2025 pa bo nekaj nepremičnin na voljo. Nekatere stavbe bomo prenovili, o zidavi novih pa moramo še razmisliti. Namestitve študentov so predvidene v prenovljenem objektu v Rožni Dolini, okoli 80 postelj, ter v morebitnem novem objektu fakultetnega centra na območju umaknjenih tirov v bližini železniške postaje v Novi Gorici, okoli 100 postelj, skupno torej od 150 do 200 novih postelj.«

Na Univerzi v Novi Gorici, ki bo v prihodnje ob uresničitvi te strategije delovala tako s sedežem v Novi Gorici, kot tudi z dejavnostmi v Ajdovščini in Vipavi, razmišljajo, da bi posamezne lokacije univerze med seboj povezali s kombiji, ki bi vozili na teh relacijah. Poleg omenjenih dejavnosti je rektor Golob omenil tudi umeščanje Centra zelenih tehnologij, pri katerem sodelujeta tako Univerza v Novi Gorici kot novogoriška mestna občina, v Mestno občino Nova Gorica.

Novogoriški župan Samo Turel je izrazil zadovoljstvo nad načrti univerze: »Smo zelo zadovoljni, da smo v tem letu pogovore z Univerzo v Novi Gorici, katere soustanoviteljica je tudi Mestna občina Nova Gorica, pripeljali do te točke, da je dozorela želja po vrnitvi univerze v Novo Gorico, in sicer rektorata ter velikega dela dodiplomskih študijskih programov oziroma fakultet. Predvsem smo zadovoljni, ker univerza v svoji čezmejnosti in mednarodni vpetosti prepoznava, da je tak značaj tudi samega mesta. Nova Gorica že z Evropsko prestolnico kulture zasleduje ta slogan brezmejnosti. Želimo predvsem v obmejno območje oziroma zeleni pas, ki je bil doslej degradiran, umestiti nove vsebine. In kaj je lepšega kot študentski vrvež, nove ideje in mladost, povezovanje, druženje, akademsko znanje ter vse, kar študentsko življenje in študij prinašata v mesto? Vlagamo velike napore v to, da bi skupaj z univerzo to strategijo v prihodnjih letih tudi udejanili. Potrebno bo tudi sodelovanje države in Slovenskih železnic. Tu bomo pogovore in pogajanja okrepili, saj si želimo, da bi do končne rešitve prišli čim prej. Prepričan sem, da bomo uspešni, ker sta tako mestna občina kot univerza prepoznali, da univerza sodi v mesto Nova Gorica, predvsem pa, ker smo k reševanju teh vprašanj resno pristopili in delamo z roko v roki. Prepričan sem, da bomo prišli do skupne rešitve.»

Vir: Mestna občina Nova Gorica

Novinarska konferenca, 9. januar 2024. Foto: Ana Rojc
Novinarska konferenca, 9. januar 2024. Foto: Ana Rojc
Novinarska konferenca, 9. januar 2024. Foto: Ana Rojc