Literarno-vizualni natečaj Časovni vrtinci

Datum objave: 14. 12. 2023
Novice

Ob 550. obletnici rojstva in skorajšnji 500-letnici Kopernikovega odkritja zvezdnega leta vas vabimo na domišljijsko literarno-vizualno potovanje, na katerem boste ustvarili kratek utopičen ali distopičen umetniški izdelek v žanru, slogu oz. tehniki po vašem okusu.

Literarno-vizualni natečaj Časovni vrtinci

Leto 2023 je bilo ob 550-letnici rojstva Nikolaja Kopernika, renesančnega polihistorja in utemeljitelja heliocentričnega modela osončja, proglašeno za njegovo leto. Kopernik, rojen 19. 2. 1472, je leta 1525 določil dolžino zvezdnega leta oz. časa, ki je potreben, da Zemlja opravi en obrat okoli Sonca. Navajeni smo, da eno leto traja 365 dni, a kaj če bi bilo eno leto dolgo 1000 dni? Kaj če bi se eno leto človeškega življenja odvilo v treh dneh? Kako bi časovna sprememba trajanja enega leta vplivala na človekov odnos do prostora na Zemlji? Kako bi časovno popačenje vplivalo na znanost, ljubezenske odnose, ekološko blaginjo ali celo kriminal?

Vizualne (fotografije, risbe, slike – skupno največ tri statična dela v formatu jpeg – ali videe, animacije – v trajanju od sedem sekund do pet minut v formatu h264) ali literarne izdelke (besedila dolžine do 3000 znakov v pisavi Times New Roman velikosti 12 in v datoteki Word) pošljite na naslov: misliticezmisliti@ung.si.

Avtorji šestih najboljših del bodo nagrajeni z darilnimi karticami Mladinske knjige.

Natečaj je odprt do 18. marca 2024. Rezultati natečaja bodo objavljeni 22. aprila 2024.

Vabljeni k sodelovanju!

Natečaj organizirata Fakulteta za humanistiko in Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici v okviru projekta STE(A)M, ki ga financira Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, izvajamo pa ga Univerza v Novi Gorici in partnerji: Fakulteta za tehnologijo polimerov in okolje iz Slovenj Gradca, Visoka šola za varstvo okolja iz Velenja ter Fakulteta za strojništvo iz Novega Mesta.