V SPOMIN - IN MEMORIAM - PROF. DR. JUKKA JOKILEHTO

Datum objave: 28. 11. 2023
Novice

PROF. DR. JUKKA JOKILEHTO (1938 - 2023)

V SPOMIN - IN MEMORIAM - PROF. DR. JUKKA JOKILEHTO

Z veliko žalostjo delimo novico o nepričakovani smrti profesorja dr. Jukke Jokilehta, zaslužnega profesorja Univerze v Novi Gorici. Izgubili smo cenjenega profesorja in enega najuglednejših strokovnjakov in učenjakov na področju mednarodne konservatorske doktrine.

V svojem življenju je zbral ogromno število raznolikih strokovnih in akademskih dosežkov. Njegovo znanje in prispevki na področju zgodovine in teorije konservatorstva ter ohranjanja, načrtovanja in upravljanja urbane in stavbne dediščine predstavljajo referenčne smernice za številne generacije znanstvenikov in strokovnjakov na tem področju. Najpopolnejši izraz Jokilehtovega prispevka k razumevanju filozofije konservatorstva najdemo v njegovi knjigi Zgodovina arhitekturnega konservatorstva (A History of Architectural Conservation): gre za temeljni učbenik, preveden v osem jezikov, ki se vztrajno upira času in trendom ter predstavlja obvezno študijsko gradivo za vse učenjake na tem področju.

Igral je ključno vlogo kot ustanovni član našega doktorskega programa Študije kulturne dediščine. Profesor Jokilehto je pri nas prvič predaval oktobra 2005, s čimer se je začel naš skupni magistrski program Ekonomija in tehnike konservatorstva za arhitekturno in okoljsko dediščino v sodelovanju med Univerzo v Novi Gorici in Università IUAV di Venezia. Štejemo ga za enega od očetov naših podiplomskih programov, s katerim smo začeli avanturo prve skupne mednarodne izobraževalne iniciative na tem področju.

Jukke se bomo spominjali kot navdihujočega mentorja, občudovanega pedagoga in, kar je najpomembnejše, človeka ter cenjenega kolega. Imeli smo edinstven privilegij se od njega učiti in doživeti njegovo neizčrpno strast do znanja in vztrajno skrb za dediščino.

Profesorja Jokilehta se ne bomo spominjali le kot velikega učenjaka, temveč kot čudovitega človeka, ki je kljub številnim dosežkom in izjemni strokovni karizmi ostal prijazen kolega, velikodušen učitelj in potrpežljiv mentor.

Močno ga bomo pogrešali.