Magistrantka Akademije umetnosti Urška Djukić ponovno nagrajena

Datum objave: 25. 2. 2023
Novice

Na podelitvi francoskih filmskih nagrad, je večkrat nagrajeni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić, prejel cezarja za najboljši kratki animirani film.

Emilie Pigeard (levo) in Urška Djukić (desno) s cezarjema v rokah. Foto: EPA
Emilie Pigeard (levo) in Urška Djukić (desno) s cezarjema v rokah. Foto: EPA

"Vemo, da imajo Francozi poseben status ko gre za film, saj veljajo za izumitelje filma in velike mojstre na področju filmske umetnosti in AV industrije. Prav zato je nagrada Cezar, ki velja za najvišje francosko priznanje na področju filma, poklon slovenskim filmarjem, saj gre za prvo tovrstno nagrado v zgodovini slovenskega filma. Ob tej priložnosti bi se zahvalila vsem, ki ste z mano sooblikovali ta film. Hvaležna sem vsem, ki ste verjeli vame, me spodbujali in mi dali možnost, da skozi film izrazim kar čutim. Še posebej cenim starejše ženske, ki imate moč, da spodbujate druge mlade ženske, jim dajete podporo in jim pomagate preseči te zastarele družbene vzorce podrejenosti," je ob prejemu povedala Urška Djukić.

Dodaja je, da je bila nominacija "hkrati potrditev, da je prikrito družinsko nasilje nad ženskami še kako živa in pomembna tema, o kateri moramo govoriti in se boriti proti normalizaciji takih sužnjelastniških odnosov med moškimi in ženskami, kot so veljali skozi zgodovino".

Cezarje, ki veljajo za francoske oskarje, podeljujejo od leta 1976.

Babičino seksualno življenje nas popelje na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače. Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala, in Maria Bohr. Korežiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom.

Vir: Slovenski filmski center, javna agencija RS