Predstavitev evropskega raziskovalnega projekta SMASH

Datum objave: 24. 2. 2023
Novice

Danes je na Univerzi v Novi Gorici potekala predstavitev evropskega raziskovalnega projekta SMASH.

Univerza v Novi Gorici je lansko leto skupaj s partnerji, Univerzo v Ljubljani, Institutom "Jožef Stefan", Agencijo Republike Slovenije za okolje in Institutom informacijskih znanosti Maribor, pridobila COFUND projekt SMASH v vrednosti 10 milijonov evrov, ki ga sofinancira program za raziskave in razvoj Obzorje Evropa.

SMASH je prvi COFUND projekt, ki ga koordinira slovenska organizacija. Njegov cilj je v naslednjih petih letih pritegniti 50 odličnih podoktorskih raziskovalk in raziskovalcev iz vsega sveta, vključno s slovenskimi raziskovalci in raziskovalkami v tujini, ki bodo s pomočjo metod strojnega učenja, umetne inteligence in super računalnika Vega raziskovali na različnih področjih naravoslovja in humanistike.

Vodja projekta in glavna koordinatorka je prof. dr. Gabrijela Zaharijas iz Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici.

“Projekt SMASH je namenjen osnovnim raziskavam v znanosti, s poudarkom na petih širših raziskovalnih poljih. Med njimi so splošno strojno učenje za znanstveno uporabo, predvsem računalniški vid, oprema in infrastruktura za visoko zmogljivo računalništvo, aplikacije strojnega učenja pri odprtih vprašanjih v astrofiziki, strojno učenje pri raziskavah podnebnih sprememb, računalništvo kot pomoč v raziskavah človeške in živalske komunikacije ter aplikacija orodij umetne inteligence na področju personalizirane medicine," je povedal rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob.

14. februarja je projekt SMASH odprl prvi mednarodni razpis za prijavo podoktorskih projektov, ki je dostopen na spletni strani projekta - smash.ung.si .

V okviru današanjega dogodka so potekale predstavitve primerov uporabe strojnega učenja v sodobnih znanstvenih raziskavah. Posnetek je dostopen na YouTube spletnem kanalu Univerze v Novi Gorici.

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Iz medijev: