Literarni natečaj Živeti s strojem: sožitje v tehnološki prihodnosti - podaljšanje roka za oddajo prispekov

Datum objave: 23. 2. 2023
Novice

Rok za sodelovanje pri literarno-vizualnem natečaju je podaljšan na 15. marec 2023. Rezultati bodo znani 20. aprila 2023.

Literarni natečaj Živeti s strojem: sožitje v tehnološki prihodnosti - podaljšanje roka za oddajo prispekov

V okviru projekta promocije poklicev s področja STE(A)M razpisujemo natečaj za najboljše prozne sestavke in vizualna dela na temo Harmonična tehnološka prihodnost.

Sodobna umetnost pogosto išče odgovor na vprašanje, kakšen bo svet tehnološkega razvoja. Solarni punk je npr. posebna oblika klimatske znanstvene fantastike, ki si skuša predstavljati bolj optimistično prihodnost v pravičnejšem svetu (Andrew Dincher).

V tokratnem literarnem natečaju vas vabimo na potovanje domišljije, na katerem boste ustvarili kratko zgodbo in tako vstopili v prostor ekspe rimentiranja in svobode. Ali si lahko predstavljate boljši svet sožitja narave in človeka? Kako bo tehnologija s futurističnimi izumi – morda z izjemnimi materiali, stroji, informacijskimi tehnologijami, novimi načini pridobivanja energije, recikliranja idr. – vplivala na boljši svet? Kako se bo v tem svetu počutil človek? Kako bi se v tem tehnološko naprednem svetu razvijali vaši domači kraji v Sloveniji? Zanimajo nas pozitivne spremembe in podobe svetle prihodnosti, ki ji ne grozi katastrofa.

Literarni prispevki naj bodo dolgi do 1000 besed (približno 6000 znakov s presledki) ali dve tipkani strani z razmikom 1,5 v pisavi Times New Roman. S trokovno komisijo za oceno literarnih prispevkov sestavljajo Katarina Gomboc Čeh, Maruša Mugerli Lavrenčič in Primož Mlačnik s Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici.

Odzovete se lahko tudi z vizualnim delom. Ustvarjate lahko v fotografiji (1–3 fotografije), kolažu, risbi ipd. Strokovno komisijo za oceno vizualnih prispevkov sestavljajo Rene Rusjan, Boštjan Potokar in Tina Smrekar z Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Svoja dela pošljite do 15. marca 2023 na spletni naslov: misliticezmisliti@ung.si.

Najboljša tri dela tako na literarnem kot tudi na likovnem natečaju bodo nagrajena z darilnimi boni Mladinske knjige v vrednosti 150, 100 in 50 evrov ter objavljena v reviji Mentor. Rezultati bodo do 20. aprila znani na Facebook in Instagram kanalih Fakultete za humanistiko ter Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici in na spletnih straneh partnerjev projekta.

Vabljeni k sodelovanju!

Projekt financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS.