Natečaj za dijake na temo Harmonična tehnološka prihodnost

Datum objave: 14. 12. 2022
Novice

V okviru projekta promocije poklicev s področja STE(A)M razpisujemo natečaj za najboljše prozne sestavke in vizualna dela na temo Harmonična tehnološka prihodnost.

Natečaj za dijake na temo Harmonična tehnološka prihodnost

Sodobna umetnost pogosto išče odgovor na vprašanje, kakšen bo svet tehnološkega razvoja. Solarni punk je npr. posebna oblika klimatske znanstvene fantastike, ki si skuša predstavljati bolj optimistično prihodnost v pravičnejšem svetu (Andrew Dincher).

V tokratnem literarnem natečaju vas vabimo na potovanje domišljije, na katerem boste ustvarili kratko zgodbo in tako vstopili v prostor eksperimentiranja in svobode. Ali si lahko predstavljate boljši svet sožitja narave in človeka? Kako bo tehnologija s futurističnimi izumi – morda z izjemnimi materiali, stroji, informacijskimi tehnologijami, novimi načini pridobivanja energije, recikliranja idr. – vplivala na boljši svet? Kako se bo v tem svetu počutil človek? Kako bi se v tem tehnološko naprednem svetu razvijali vaši domači kraji v Sloveniji? Zanimajo nas pozitivne spremembe in podobe svetle prihodnosti, ki ji ne grozi katastrofa.

Literarni prispevki naj bodo dolgi do 1000 besed (približno 6000 znakov s presledki) ali dve tipkani strani z razmikom 1,5 v pisavi Times New Roman. Strokovno komisijo za oceno literarnih prispevkov sestavljajo Katarina Gomboc Čeh, Maruša Mugerli Lavrenčič in Primož Mlačnik s Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici.

Odzovete se lahko tudi z vizualnim delom. Ustvarjate lahko v fotografiji (1–3 fotografije), kolažu, risbi ipd. Strokovno komisijo za oceno vizualnih prispevkov sestavljajo Rene Rusjan, Boštjan Potokar in Tina Smrekar z Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Svoja dela pošljite do 15. februarja 2023 na spletni naslov: misliticezmisliti@ung.si.

Najboljša tri dela tako na literarnem kot tudi na likovnem natečaju bodo nagrajena z darilnimi boni Mladinske knjige v vrednosti 150, 100 in 50 evrov ter objavljena v reviji Mentor. Rezultati bodo 20. marca 2023 znani na Facebook in Instagram kanalih Fakultete za humanistiko ter Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici in na spletnih straneh partnerjev projekta.

Vabljeni k sodelovanju!

Projekt financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS.