Ustanovitev Centra zelenih tehnologij

Datum objave: 1. 12. 2022
Novice

Univerza v Novi Gorici (UNG) in Mestna občina Nova Gorica (MONG) sta, sledeč sklepom Občinskega sveta MONG ter Upravnega odbora UNG, ustanovili Center zelenih tehnologij (CZT).

Ustanovitev Centra zelenih tehnologij

Namen Centra zelenih tehnologij, d. o. o. je ponuditi strokovno, izobraževalno, administrativno in predvsem infrastrukturno podporo naprednim in inovativnim idejam na področju zelenih in trajnostnih inovacij pri prehodu v razširjeno rabo v industriji, kmetijstvu ter v urbanem in naravnem okolju.

»To je v resnici prvi začetni korak, ki smo ga pripravljali zelo dolgo, pri uresničevanju enega izmed strateških ciljev Univerze v Novi Gorici in to je močno ojačanje našega raziskovalno-razvojnega dela in seveda sodelovanja z lokalnim in širšim gospodarstvom,» je izpostavil rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob.

Župan dr. Klemen Miklavič je po podpisu pogodbe povedal: »To je izjemen strateški korak. Pomeni enega od treh pomembnih stebrov razvoja gospodarstva. Ni dovolj, da delamo samo poslovne cone, kamor investirajo podjetja. Pomembno je tudi, da investiramo v raziskave in razvoj ter kadre. Kajti samo te tri komponente skupaj lahko na dolgi rok zagotovijo uspešno gospodarstvo, predvsem pa dobro plačana delovna mesta, na katera se vračajo naši mladi diplomanti oziroma katera zasedajo po zaključku srednje šole tehniške izobrazbe in poklicnega usposabljanja. To je pomemben korak naprej, zato da bomo imeli uspešno gospodarstvo. Zelena prihodnost je nedvomno tisto področje, kjer bodo imela podjetja veliko priložnost, tudi zaradi sofinanciranja iz Evropske unije.«

Prorektor za trajnostni razvoj in tehnologijo Univerze v Novi Gorici prof. dr. Matjaž Valant pa je še dodal: »Pričakujemo, da bo Center zelenih tehnologij zrasel v zelo veliko stičišče, ki bo pripomoglo k prehodu v zeleno trajnostno gospodarstvo regije, ne samo regije navsezadnje tudi na državni ravni in širše. To je namreč institucija, ki nam ta trenutek v državi manjka, institucija, ki povezuje ali pa premošča to vrzel med akademskim in raziskovalnim sektorjem ter industrijo