Slovesna otvoritev 27. akademskega leta

Datum objave: 17. 10. 2022
Novice

Osrednja akademija ob otvoritvi 27. akademskega leta Univerze v Novi Gorici je potekala 13. oktobra 2022 v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Letošnji nagrajenci, rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob in minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič. Foto: Miha Godec
Letošnji nagrajenci, rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob in minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič. Foto: Miha Godec

Uvodoma je zbrane nagovoril rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob: »Kot običajno se na naši univerzi srečamo ob začetku akademskega leta, ob počastitvi novih častnih doktorjev in članov Univerze v Novi Gorici ter najuspešnejših študentk in študentov preteklega leta. Ob začetku novega cikla ustvarjanja novega znanja in podajanja le tega novim generacijam. Kot vsako leto ima tudi letošnje svoje posebnosti. Zaznamuje ga postkovidno obdobje, ki nam omogoča, da se po daljšem času ponovno osebno družimo. Današnja častna gosta sprejemata naziva, ki sta bila podeljena leta 2020. Študentke in študenti so svoje delo odlično opravili kljub specifičnim zahtevnim razmeram.«

Danes se pedagoška dejavnost Univerze izvaja v okviru šestih fakultet in Akademije umetnosti. Študij na Univerzi v Novi Gorici je do danes zaključilo 261 doktorjev znanosti, 441 magistrov in 998 diplomantov. Raziskovalna dejavnost poteka v šestih centrih in štirih laboratorijih, ki so opremljeni z vrhunsko raziskovalno opremo. Vključeni smo v manjše in večje mednarodne projekte, sodelujemo z ustanovami z najvišjim ugledom. Tuji študentje predstavljajo kar 60 % študentske populacije in prihajajo iz 54 držav, tako iz Evrope kot z drugih celin.

»Za univerze in raziskovalne institucije se začenja novo obdobje financiranja raziskovalnih aktivnosti. Sistem stabilnega financiranja je rezultat daljšega obdobja dogovarjanja in kompromisov različnih deležnikov. Tudi današnja častna naziva na neki način odražata to obdobje. Odražata pomembnost skupnega dela raziskovalcev in upravljavcev raziskovalne in visokošolske politike. Le ob takem medsebojnem sodelovanju je mogoče napore usmerjati v razvoj,« je v svojem nagovoru izpostavil prof. dr. Golob.

V letošnjem letu je Univerza v Novi Gorici skupaj s partnerji pridobila financiranje evropskega raziskovalnega projekta COFUND, ki je eden izmed finančno najbogatejših projektov doslej v državi. Projekt, pri katerem bo Univerza v Novi Gorici delovala kot vodilna inštitucija koordinatorka, bo financiran v višini 10 milijonov evrov; približno polovico bo prispevala Evropska komisija, polovico pa Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije. To nedvomno potrjuje raziskovalno odličnost naše ustanove.

S svojo prisotnostjo nas je počastil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič. V svojem govoru je med drugim izpostavil, da ga izredno veseli, da začenjamo, že prej, prvega septembra, šolsko leto v osnovnih in srednjih šolah, zdaj, v začetku oktobra, pa tudi na akademski ravni akademsko leto praktično brez omejitev. V nadaljevanju je izpostavil nov način financiranja raziskovalne dejavnosti, ki predstavlja izredno pomemben korak k večji avtonomiji univerz. »Napovedujem strategijo internacionalizacije, pripravljena je novela zakona o visokem šolstvu, napovedujem tudi pripravo nove zakonodaje na področju visokega šolstva in želim si čim prejšnje ustanovitve tehnološke agencije«, je dejal v nadaljevanju. Ob koncu nagovora je poudaril, da področji visokega šolstva in znanosti že dolgo nista delovali v tako dobrih razmerah.

Rektor Univerze v Novi Gorici je svoje misli zaključil z besedami: »Podobno, kot je bilo za prvo fotografijo oddaljenega, do takrat še nikoli videnega astronomskega objekta potrebno usklajeno delovanje več opazovalnih naprav in sodobnih računalniških metod, je tudi za dobro delovanje znanstvenega sistema potrebno dobro utečeno kolesje različnih institucij, njihove organizacije in seveda odličnih raziskovalk in raziskovalcev ter komplementarnost pri sodelovanju z odličnimi mednarodnimi institucijami, ki jo na Univerzi v Novi Gorici posebej skrbno gojimo. To ne nazadnje kažeta današnja slavnostna gosta s svojim izjemnim opusom. Prepričan sem, da z dogovarjanjem in usklajevanjem lahko dosežemo odličen razvoj, razvoj Slovenije kot evropskega centra znanstvenega in visokošolskega dela.»

Naziv častni doktor Univerze v Novi Gorici – doctor honoris causa – je rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob podelil svetovno priznanemu astrofiziku, ki je prvi fotografiral horizont dogodkov črne luknje, prof. dr. Heinu Falckeju za izjemne znanstvene dosežke na področju astrofizike. Za izjemen prispevek k razvoju znanstvene odličnosti Univerze v Novi Gorici in za dosežke v mednarodni znanstveni administraciji pa je naziv častni član Univerze v Novi Gorici prejel dr. Salvatore La Rosa.

Nagradili smo tudi dvanajst diplomantk in diplomantov. Priznanje alumnus primus so prejeli diplomantke in diplomanti, ki so diplomirali kot prvi v svoji generaciji vpisanih študentov, in sicer Nino Stanič, Darian Rampih, Katja Belec, Tanja Buh, Adrián González Briones, Kristjan Mesar, Luka Carlevaris, Sagar Gahatraj, Carolina Carqueja e Silveira in Boris Matić, priznanje alumnus optimus pa diplomanti, ki so med diplomanti v posameznem študijskem letu dosegli najvišjo povprečno oceno študija, in sicer Nino Stanič, Irena Subotić, Katja Belec, Tanja Buh, Polona Hadalin Baša, Adrián González Briones in Boris Matić.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Priponke

Svečana otvoritev novega akademskega leta v dvorcu Lanthieri v Vipavi. Foto: Miha Godec
Prof. dr. Boštjan Golob, rektor Univerze v Novi Gorici. Foto: Miha Godec
Dr. Igor Papič, minister za izobraževanje, znanost in šport. Foto: Miha Godec
Častni doktor Univerze v Novi Gorici – doctor honoris causa – prof. dr. Heino Falcke. Foto: Miha Godec
Častni član Univerze v Novi Gorici dr. Salvatore La Rosa. Foto: Miha Godec
Vpis v Častno knjigo Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Heino Falcke. Foto: Miha Godec
Vpis v častno knjigo Univerze v Novi Gorici, dr. Salvatore La Rosa. Foto: Miha Godec