Natečaj za dijake na temo Življenje v (tehno)prihodnosti

Datum objave: 9. 2. 2022
Novice

V okviru projekta promocije poklicev s področja STE(A)M razpisujemo natečaj za najboljše prozne sestavke in vizualna dela na temo Življenje v (tehno)prihodnosti.

Natečaj za dijake na temo Življenje v (tehno)prihodnosti

Projekt financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS, izvajamo pa ga Univerza v Novi Gorici in partnerji: Fakulteta za tehnologijo polimerov in okolje iz Slovenj Gradca, Visoka šola za varstvo okolja iz Velenja ter Fakulteta za strojništvo iz Novega Mesta.

Kako bomo živeli čez 100, 500 ali 1000 let? Kaj bo drugače? Kako bo tehnologija vplivala na naša življenja? Kaj bodo v tehnološki prihodnosti pomenili prijateljstvo, osebna bližina in ljubezen? Ali bodo življenje na Zemlji obvladovali novi virusi?

Vabljeni, da se na ta vprašanja odzovete z literarnim besedilom, ki se začne z eno od sledečih povedi:

  • V plastiki se utapljamo, pa vendar: ali lahko živimo brez nje?
  • Če bi pred leti v novicah prebral/-a, da se pod permafrostom skrivajo hujše stvari od starodavnih virusov …
  • Vas res zanima, kaj si mislim o digitalni ljubezni?
  • Letos beležimo deseto obletnico našega društva nesmrtnih ljudi.
  • Osladni poskusi približevanja, nerodna družabnost in zoprn sram – vsi ljudje so »cringy«.
  • Tehnologija bo rešila svet.

Literarni prispevki naj bodo dolgi do 1000 besed (približno 6000 znakov s presledki) ali dve tipkani strani z razmikom 1,5 v pisavi Times New Roman. Strokovno komisijo za oceno literarnih prispevkov sestavljajo Katarina Gomboc Čeh, Maruša Mugerli Lavrenčič in Primož Mlačnik s Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici.

Odzovete se lahko tudi z vizualnim delom. Ustvarjate lahko v fotografiji (1–3 fotografije), kolažu, risbi ipd. Strokovno komisijo za oceno vizualnih prispevkov sestavljajo Rene Rusjan, Boštjan Potokar in Tina Smrekar z Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Svoja dela pošljite do 15. maja 2022 na spletni naslov: misliticezmisliti@ung.si.

Najboljša tri dela tako na literarnem kot tudi na likovnem natečaju bodo nagrajena z darilnimi boni Mladinske knjige v vrednosti 150, 100 in 50 evrov ter objavljena v reviji Mentor. Rezultati bodo 25. maja 2022 znani na Facebook in Instagram kanalih Fakultete za humanistiko ter Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici in na spletnih straneh partnerjev projekta.

Kontakt

Andreja Leban, Stiki z javnostmi
T: 05 62 05 827
E: andreja.leban@ung.si