Univerzi prestolnic kulture sklenili sporazum o sodelovanju

Datum objave: 26. 7. 2021
Novice

Univerza v Novi Gorici in Univerza za tehnologijo v Chemnitzu (Nemčija) – univerzi prestolnic kulture 2025 – si želita tesnega sodelovanja v prihodnosti

Univerza v Novi Gorici in Univerza za tehnologijo v Chemnitzu sta univerzi prestolnic kulture 2025 in si želita tesnega sodelovanja v prihodnosti. Avtor: Jacob Müller
Univerza v Novi Gorici in Univerza za tehnologijo v Chemnitzu sta univerzi prestolnic kulture 2025 in si želita tesnega sodelovanja v prihodnosti. Avtor: Jacob Müller

Univerza v Novi Gorici in Univerza za tehnologijo v Chemnitzu si želita ustvariti zagon za oblikovanje prestolnice kulture leta 2025. Nova Gorica in Chemnitz sta mesti, ki bosta leta 2025 postali evropski prestolnici kulture. Sporazum o sodelovanju med obema univerzama ustvarja še dodaten most med obema prestolnicama kulture.

»Na naše presenečenje so nas poklicali kolegi z univerze za tehnologijo v Chemnitzu kmalu po razglasitvi, da bo Nova Gorica skupaj s sosednjo Gorico postala prestolnica kulture 2025. Svoji novi partnerski univerzi smo hvaležni za to iniciativo, ki med drugim potrjuje prepoznavnost in ugled naše mlade institucije v mednarodnem akademskem prostoru. Evropska prestolnica kulture 2025 je odlična priložnost, da Univerza v Novi Gorici dodatno promovira svoje študijske programe in aktivnosti, ki so tesno povezani s kulturo, in prispeva k aktivnostim evropske prestolnice kulture 2025. Z novim sporazumom o sodelovanju z univerzo za tehnologijo v Chemnitzu si želimo skupaj prispevati k tem aktivnostim in okrepiti prihodnje sodelovanje tudi na drugih področjih. Takšna akademska sodelovanja so ključnega pomena za nadaljnji razvoj Univerze v Novi Gorici, ki se ima za raziskovalno univerzo z močno mednarodno usmerjenostjo,« je povedal prof. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici.

»Z Univerzo v Novi Gorici smo stopili v stik predvsem zato, da bi razvili nadnacionalne aktivnosti v sklopu evropske prestolnice kulture med obema univerzama v prestolnicah kulture, v skladu z evropsko idejo. Naša nova partnerska univerza je idejo toplo sprejela, za kar se iskreno zahvaljujem svojim slovenskim partnerjem in njihovi ekipi. V zelo kratkem času je zadeva prešla na sklenitev sporazuma o sodelovanju, ki prav tako oblikuje osnovo za nadaljnje sodelovanje, med drugim na področju raziskav in poučevanja,« je povedal prof. dr. Gerd Strohmeier, predsednik Univerze za tehnologijo v Chemnitzu. »Prestolnica kulture že kaže svoje prve sadove – veseli smo, da smo našli novega partnerja, ki ponuja veliko kontaktov in je prav tako zelo dobro usklajen z našimi prizadevanji, da postanemo evropska univerza v konzorciju UNIVERS,« je dodal prof. dr. Maximilian Eibl, podpredsednik akademskih in mednarodnih zadev na Univerzi za tehnologijo v Chemnitzu. S sporazumom o sodelovanju Univerza za tehnologijo v Chemnitzu znova poudarja pomen uspešne prijave za prestolnico kulture za univerzo v Chemnitzu, prav tako pa že vse od začetka podpira postopek prijave.

Novo partnerstvo univerze pa je prav tako namenjeno promociji mednarodne akademske izmenjave med obema lokacijama. Tako bodo študentje, raziskovalci in zaposleni na obeh lokacijah imeli priložnost obiskati partnersko institucijo. Glede konkretnega sodelovanja na področju raziskav trenutno potekajo pogajanja.

Ozadje: Univerza v Novi Gorici

Cilj Univerze v Novi Gorici je postati mednarodno priznana raziskovalna univerza, prepoznana kot gonilnik družbenega razvoja v goriški regiji in širše. Ponuja tečaje v slovenskem in angleškem jeziku, 50 % svojih študentov pa privabi iz tujine. Z inovativnimi pristopi k poučevanju na področju visokega izobraževanja Univerza v Novi Gorici spodbuja akademsko odličnost s privlačnimi in edinstvenimi študijskimi programi, ki svojim diplomantom zagotavljajo visoko stopnjo zaposljivosti. Mesto Nova Gorica je tesno povezano s sosednjim mestom v Italiji, Gorico, obe mesti pa sta bili uspešni s svojo prijavo za evropsko prestolnico kulture 2025. Univerza v Novi Gorici svojim študentom ponuja različne oblike sodelovanja na področju mladinskih, kulturnih in razvedrilnih aktivnosti ter aktivno sodeluje z italijanskimi univerzami v Trstu, Vidmu in Benetkah.

Ozadje: »UNIVERS – Evropska čezmejna univerza«

Univerza za tehnologijo v Chemnitzu je del konzorcija osmih evropskih univerz, ki jih podpira Nemška služba za akademske izmenjave (DAAD) s sredstvi Zveznega ministrstva za izobraževanje in raziskave v sklopu programa »Evropska mreža univerz – Nacionalna iniciativa« kot »UNIVERS – Evropska čezmejna univerza«. Univerze v združenju UNIVERS se nahajajo ob mejah, s posledičnimi zahtevami in izzivi za visoko izobraževanje. Slogan združenja je »ustvarjanje skupnega vodenja za čezmejna ozemlja«, njegov cilj pa je premagovanje teh meja in oblikovanje skupnega evropskega izobraževalnega območja s približno 85.000 študenti in 6700 zaposlenimi. Pri tem bo UNIVERS deloval kot vzornik za druge čezmejne regije v Evropi in drugje, ki jim razvite strategije lahko koristijo.

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 62 05 827
E: andreja.leban@ung.si