Mentorski program »Odprto izobraževanje za boljši svet« predstavljen na pre Expo

Datum objave: 18. 12. 2020
Novice

16. decembra je Slovenija ponovno dobila priložnost za predstavitev na virtualnem dogodku pre Expo.

Mentorski program »Odprto izobraževanje za boljši svet« predstavljen na pre Expo

Ponosni smo, da je bil za predstavitev izbran mentorski program »Odprto izobraževanje za boljši svet« (ang. Open Education for a Better World), ki poteka pod okriljem Instituta »Jožef Stefan« in Univerze v Novi Gorici.

Program sta razvila in ga vodita prof. dr. Tanja Urbančič, dekanja Poslovno-tehniške fakultete na Univerzi v Novi Gorici, in mag. Mitja Jermol, nosilec UNESCO katedre za odprte tehnologije za odprte izobraževalne vire in odprto učenje na Institutu »Jožef Stefan«.

Mednarodni mentorski program »Odprto izobraževanje za boljši svet« podpira razvoj prosto dostopnih virov za odprto izobraževanje, ki naslavljajo tematike s širšim družbenim vplivom v skladu s Cilji Združenih narodov za trajnostni razvoj (SDG). Program ponuja inovativen pristop k ustvarjanju odprtih izobraževalnih virov.

»Opazili smo, da obstaja vrzel med potrebami po odprtem izobraževanju in znanjem, ki je potrebno za njihov razvoj in uporabo v praksi. Zato iščemo potencialne modele globalnega sodelovanja in jih poskušamo preizkusiti. Program se je začel s 14 projekti, letošnji cikel pa se je zaključil z več kot 80 projekti, povezanimi z odprtimi izobraževalnimi viri. Prizadevali smo si izboljšati slovenski izobraževalni sistem, vse dobre prakse, ki smo jih preizkusili in razvili, pa se širijo po vsem svetu« je pojasnil mag. Mitja Jermol.

V zadnjih treh letih je bilo ob sodelovanju več kot 100 mentorjev v program vključenih 131 projektov.

Prof. dr. Tanja Urbančič pa je dodala: »Sloveniji je uspelo združiti znanje vrhunskih svetovnih strokovnjakov na področju izobraževanja v enotno platformo - odprto izobraževanje za boljši svet, na kar smo izjemno ponosni, še bolj pa nas veseli, da naše dobre prakse izvajajo tudi drugod po svetu!«

Mednarodni mentorski program »Odprto izobraževanje za boljši svet« je bil pred kratkim nagrajen za odličnost na področju odprtega sodelovanja.

Promocijska video predstavitev: https://bit.ly/2K7IGKN

Vir: SPIRIT Slovenija, javna agencija

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Prof. dr. Tanja Urbančič.
Mag. Mitja Jermol.