Fizika in astrofizika v Novi Gorici

Datum objave: 8. 12. 2015
Fakulteta za naravoslovje

Vas zanima kako deluje vesolje? Kakšni so fizikalni zakoni, ki opisujejo vse, od najmanjšega do največjega? Od sil med osnovnimi subatomskimi delci narave do največjih struktur vesolja, njegovega nastanka, razvoja in prihodnosti? O tem in še marsičem, kar se dogaja na vmesnih velikostnih skalah, lahko izveste na študiju fizike in astrofizike na Univerzi v Novi Gorici.

Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici bo od akademskega leta 2016/2017 dalje izvajala
Univerzitetni študijski program prve stopnje »Fizika in astrofizika«.

V času študija prve stopnje bodo študenti dobili bogato teoretično in eksperimentalno znanje ter začetne izkušnje z znanstveno-raziskovalnim delom. Prvostopenjski študij je nadgrajen z Magistrskim študijskim programom druge stopnje »Fizika in astrofizika«, ki v okviru modulov Astrofizika in Fizika trdne snovi ponuja specializirane vsebine iz dveh izjemno aktualnih področij sodobne fizike.

Med študijem so študenti vpeti v raziskovalno delo v šestih laboratorijih in centrih Univerze v Novi Gorici, ki pedagoško delo raziskovalno podpirajo: Center za astrofiziko in kozmologijo, Laboratorij za fiziko organskih snovi, Laboratorij za večfazne procese, Center za raziskave atmosfere, Laboratorij za raziskave materialov in Laboratorij za kvantno optiko.

Vključevali se bodo v aktivnosti mednarodnih astrofizikalnih kolaboracij, kar jim bo omogočalo delo z meritvami observatorijev in teleskopov kot so Pierre Auger, Cherenkov Telescope Array, Fermi LAT, Swift, Liverpool Telescope in Gaia.

Vsi, ki vas študij na naši fakulteti zanima, ste toplo vabljeni, da nas obiščete. Tukaj smo zato, da se vam pomagamo spoprijeti se z izzivi, ki jih narava neprestano ponuja.

Vabljeni k branju nedavnega intervjuja s profesorico astronomije na Univerzi v Novi Gorici Andrejo Gomboc v prilogi časopisa Delo in k poslušanju njenega TEDx Ljubljana predavanja o črnih luknjah. Več o astronomskih temah najdete tudi na Portalu v vesolje.

Kontakt

Tajništvo Fakultete za naravoslovje, info.fn@ung.si

Teleskop eksperimenta Magic, nameščen na La Palmi (Kanarski otoki) se uporablja za opazovanje izvorov visoko energijskih žarkov gama.
Slika celotnega neba pri valovni dolžini gama žarkov z energijami nad 1 GeV, ki temelji na petletnih opazovanjih eksperimenta Fermi LAT. Svetlejše barve pomenijo dele neba z več izvori gama žarkov.