Predavanje v okviru Znanstvenega večera

Datum objave: 13. 4. 2017
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imel dr. Marcos Bavdaž (European Space Agency - ESA), z naslovom "Evropa raziskuje vesolje".

Predavanje bo v potekalo v četrtek, 20. aprila 2017, ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderirala dr. Andreja Gomboc, redna profesorica za astronomijo na Univerzi v Novi Gorici.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Ko so evropske države skupno ustanovile Evropsko vesoljsko agencijo ESA, so se Evropi odprla vrata v vesolje. To je bil pričetek evropskih vesoljskih projektov. Razvili smo Ariano 5, ki je postala najbolj uspešna raketa na komercialnem trgu. Imamo lastne satelite za opazovanje Zemlje in za telekomunikacijo ter razvijamo evropski globalni navigacijski sistem Galileo. Znanstveni projekti Ese so raznovrstne vrhunske misije, ki raziskujejo vesolje, obiskujejo druge planete in proučujejo zakone fizike.
V predavanju bomo na kratko spoznali Eso in njeno vlogo pri raziskavah vesolja. Ogledali si bomo pomembnost tehnološkega razvoja in učinkovite priprave vesoljskih misij ter nekaj primerov zanimivih dosežkov Esinih satelitov Herschel, Newton in Rosetta.
Evropska vesoljska agencija igra pomembno vlogo pri raziskavah vesolja. Slovenija je pred kratkim postala njena pridružena članica, kar odpira slovenskim podjetjem in raziskovalnim institucijam nove možnosti sodelovanja pri razvoju misij in pri raziskavah.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si