Srednješolci odkrivajo skrivnosti vesolja

Datum objave: 3. 4. 2017
Dogodki

V sredo, 5. aprila 2017, bo okoli 200 srednješolcev iz Italije in Slovenije odkrivalo skrivnosti vesolja in spoznavalo način dela v sodobnih astrofizikalnih raziskavah v okviru mednarodne delavnice »Fermi Masterclass 2017«.

Srednješolci odkrivajo skrivnosti vesolja

Delavnica bo v Sloveniji potekala na Fakulteti za naravoslovje Univerze v Novi Gorici v Ajdovščini (Vipavska 11c), ki od letošnjega šolskega leta izvaja prenovljeni študijski program Fizika in astrofizika. Istočasno bo delavnica potekala tudi v Italiji (na univerzah v Bariju, Perugi, Torinu in Trstu), kjer jo organizira Italijanski institut za jedrsko fiziko (INFN) v sodelovanju z Nacionalnim italijanskim institutom za astrofiziko (INAF).

Satelit Fermi ameriške vesoljske agencije NASA je bil izstreljen leta 2008 in kroži okoli Zemlje na višini 550 kilometrov. Zaznava visoko-energijsko gama svetlobo, ki prihaja iz vesolja, in s tem omogoča proučevanje najbolj silovitih pojavov v vesolju, od snovi, ki pada v črne luknje, do najmočnejših eksplozij v vesolju.

Srednješolci bodo v dopoldanskem času poslušali predavanja o astrofiziki visokih energij in osnovnih delcev.

V popoldanskem delu pa se bodo sami preizkusili v računalniški analizi podatkov s satelita Fermi. Proučevali bodo enega izmed najsvetlejših izvorov gama svetlobe na nebu – aktivno galaktično jedro z imenom 3C454.3, ki leži v ozvezdju Pegaz. 3C454.3 je od Zemlje oddaljen 7,7 milijard svetlobnih let in ima v svojem središču supermasivno črno luknjo, ki ima maso več kot milijardo Sončevih mas. Udeleženci delavnice bodo določili “svetlobno krivuljo” in “karto preštetih fotonskih dogodkov” tega nenavadnega objekta, in pri tem odkrili, kako hitro sem mu spreminja izsev. Točen vzrok spreminjanja izseva 3C454.3 zaenkrat še ni znan, obstaja pa več možnih znanstvenih razlag.

Ob koncu delavnice bodo skupine srednješolcev z vseh sodelujočih univerz primerjale dobljene rezultate in razpravljale o njih na skupni videokonferenci.

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si