Predavanje v okviru Znanstvenega večera

Datum objave: 8. 12. 2016
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imel dr. Matjaž Humar, z naslovom "Živi laserji in biokompatibilna optična vlakna". Predavanje bo v potekalo v četrtek, 15. decembra 2016 ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral prof. dr. Giovanni De Ninno, vodja Laboratorija za kvantno optiko na Univerzi v Novi Gorici.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Tradicionalno biofotonika uporablja svetlobo proizvedeno iz zunanjih virov in optične elemente izdelane iz nebiokopatibilnih materialov. Na predavanju bom pokazal, da se lahko optične komponente integrira z biološkimi sistemi ali celo v celoti naredi iz živih organizmov. To omogoča nove načine manipulacije in biodetekcije v živih organizmih ter človek-stroj vmesnike doslej mogoče le v znanstveni fantastiki. Kot prvi smo naredili laser znotraj človeške celice in pokazali njegovo uporabo za biosenzoriko in sledenje posameznih celic. Odkritje je bilo objavljeno v Nature Photonics, vključno z naslovnico in je poželo ogromno zanimanja tako v stroki kot v medijih. Izdelali smo tudi biorazgradljive optične valovode, ki so uporabni za medicinske laserske posege in diagnostiko globoko v telesu.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si