Moč umetnosti v nevidnih podeželskih skupnostih

Datum objave: 5. 12. 2016
Dogodki

Vabljeni na veliki zaključni dogodek o udeležbeni umetnosti in kulturi projekta PAIC – Udeležbena umetnost za nevidne skupnosti (ang. Participatory Art for Invisible Communities), ki ga 8. decembra 2016 med 18. in 22. uro v »Faravžu« v vasici Osek pri Šempasu sredi Vipavske doline organizira Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici skupaj s Kuturnim in turističnim društvom Osek.

Potekala bo javna okrogla miza ter predstavitev rezultatov delavnic.

PAIC je multidisciplinarni projekt, ki raziskuje in razvija rešitve za kulturno regeneracijo zapostavljenih skupnosti ter raziskuje, kako lahko umetniške prakse pripomorejo k osvežitvi njihove kulturne identitete. Na tokratnih delavnicah v Oseku udeleženci krepijo svojo ustvarjalnost skozi digitalne medijske tehnologije ter bogatijo razumevanje umetnosti kot skupnostne prakse: zgodbe s starih družinskih in vaških fotografij bodo prenesli v sodobnost, postavili jih bodo na internetne zemljevide, pa tudi vrnili v konkretno vaško okolje.

Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici skupaj s KTD Osek prireja prvi veliki dogodek projekta prav na Goriškem kot regiji z izjemnim, a premalo vidnim kulturnim potencialom podeželskih skupnosti. Po prihajajočih dogodkih na Hrvaškem, Danskem in v Španiji se bo projekt PAIC s še bogatejšim programom v našo regijo vrnil že septembra 2017.

Vsi dogodki projekta te dni potekajo v oseškem "Farovžu" (Osek 79, Šempas).

O AKTUALNIH DELAVNICAH:

Na predstavitvi projekta PAIC ter rezidenčnih umetnikov, Domenec (Španija - Barcelona) in BridA (Slovenija - Šempas), se je 29.11.2016 prvič srečalo preko dvajset udeležencev skupnostne delavnice na temo "Vidno / Nevidno", prišli so iz Oseka, Šampasa in Vitovelj. Dogovorili so se, da vsak od udeležencev prinese fotografijo družinskega člana ali druge zanj pomembne osebe ali vaškega dogodka, ob njej pa tudi zgodbo o okoliščinah posnetka, ter podatek o njegovi mikrolokaciji.

Udeleženci delavnice zdaj skozi postopke digitalne obdelave fotografij in videa ter računalniškega mapiranja oziroma geo-lociranja soustvarjajo proces posodabljanja in refleksije spominov, ki bodo 8.12. predstavljeni javnosti tako v analogni kot digitalni obliki. Lotili se bodo tudi palic za selfi, iz natisnjenih fotografij bodo izdelali obrazne maske ali druge znake in jih umestili v vaško okolje ...

Tema in metode omenjene skupnostne delavnice se bodo deloma prepletale s strokovno delavnico na temo udeležbene umetnosti, ki se bo med 5. in 8. 12. odvijala v Oseku ter v prostorih Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici. Udeležili se je bodo mednarodni strokovnjaki, predstavniki projektnih partnerjev, občinski in tudi državni odločevalci na področju kulture.

VEČ O PROJEKTU PAIC:

Projektna spletna stran Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici:
"http://au.ung.si/paic"

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si

Delavnice v »Faravžu« v vasici Osek pri Šempasu. Foto: Daša Sirk
Delavnice v »Faravžu« v vasici Osek pri Šempasu. Foto: Daša Sirk
Delavnice v »Faravžu« v vasici Osek pri Šempasu. Foto: Daša Sirk
Delavnice v »Faravžu« v vasici Osek pri Šempasu. Foto: Daša Sirk