Predavanje v okviru Znanstvenega večera

Datum objave: 4. 10. 2016
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imela prof. dr. Tatjana Avšič-Županc (Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubjani), z naslovom "ZIKA: star virus z novim obrazom". Predavanje bo v potekalo v sredo, 12. oktobra 2016 ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljico, ki ga bo moderiral prof. dr. Mladen Franko, prorektor za izobraževanje Univerze v Novi Gorici.

Zika je virus iz rodu flavivirusov, ki se prenaša s komarjevim pikom, in predstavlja javnozdravstveno grožnjo v trenutni epidemiji. Ta nepoznan virus je bil omejen na sporadične primere v Afriki in Aziji vse do pojava v Braziliji leta 2015, ko se je bliskovito razširil v obeh Amerikah. Večina okužb z virusom Zika je subkliničnih in se kažejo kot blaga bolezen z vročinskim stanjem. Najbolj zaskrbljujoči pa so nevrološki zapleti, vključno s sindromom Guillain-Barré pri odraslih ter prirojene nepravilnosti, kot je mikrocefalija pri novorojenčkih, ki se rodijo okuženim materam. Trenutno ne obstaja specifično protivirusno zdravljenje ali cepivo proti okužbi z virusom Zika. Odziv mednarodnega javnega zdravja se osredotoča na preprečevanje infekcije, predvsem pri nosečih ženskah in podajanju posodobljenih priporočil za zmanjšanje tveganja za nevektorsko prenašanje virusa Zika. Svetovna zdravstvena organizacija je 1. februarja 2016 razglasila širjenje virusa Zika za javnozdravstveno grožnjo mednarodnega pomena. Sumi o povezavi med okužbo v nosečnosti in prirojenimi okvarami živčevja so se v začetku leta 2016 množili, a neposredna vzročna povezava ni bila konkretno dokazana. Naša raziskovalna skupina je v članku, ki smo ga 11. februarja 2016 objavili v reviji New England Journal of Medicine, prvič do takrat jasno pokazala bolezenske spremembe v možganih ploda, ki so povezane s prenosom virusa Zika z matere na plod.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si