Predavanje v okviru Znanstvenega večera

Datum objave: 14. 11. 2013
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imel prof. dr. Francisco Ernesto Baralle (Generalni direktor Mednarodnega centra za genetski inženiring in biotehnologijo - ICGEB), z naslovom "Nepričakovana vloga skromnega jedrnega proteina v procesih nevrodegeneracije". Predavanje bo v četrtek, 21. novembra 2013 ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral prof. dr. Mladen Franko, prorektor za izobraževanje Univerze v Novi Gorici.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Mehanizem genske ekspresije, ki jo je F. Crick povzel v osrednji dogmi DNA>RNA>protein, ni tako preprosta, kot bi lahko sklepali iz teh treh besed. Vsi geni se prepišejo iz DNA v RNA in se hkrati procesirajo tako, da se združijo kodirajoče sekvence (eksoni), izločijo pa se dolgi vmesni nekodirajoči segmenti (introni). Ta kompleksni proces se imenuje izrezovanje oz. spajanje pre-RNA (“splicing”) in vključuje več kot 100 proteinov in RNA-proteinskih kompleksov, ki se združujejo v molekularno mašinerijo z imenom izrezovalni-spajalni kompleks ali “spliceosome”. Številni dodatni proteinski faktorji lahko zavirajo ali pospešijo proces modeliranja RNA. Sem sodijo tudi proteini SR in hnRNP.
TDP 43 je član družine proteinov hnRNP, ki smo ga identificirali v naši skupini in že več kot desetletje proučujemo njegovo vlogo v cistični fibrozi (gen CFTR). Skromni jedrni protein TDP 43 je leta 2006 prav nepričakovano prišel v središče pozornosti, ko ga je skupina nevropatalogov identificirala kot glavno komponento inkluzijskih telesc, ki so jih našli v možganih bolnikov z amiotrofično lateralno sklerozo (ALS) in frontotemporalno lobarno degeneracijo (FTL). Za ti dve nevrodegenerativni bolezni je bilo dokazano, da imata skupen molekularni mehanizem nastanka, zaradi česar je verjetno mogoč tudi podoben terapevtski pristop.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si