Slovenski slavistični kongres

Datum objave: 30. 9. 2013
Dogodki

Od 3. do 5. oktobra 2013 bo v prostorih Univerze v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri v Vipavi (3. oktober), v Gimnaziji Nova Gorica (4. oktober) ter na terenu, po poteh Soške fronte (5. oktober) potekal Slovenski slavistični kongres.

Slovenski slavistični kongres

Osrednja pozornost bo namenjena predstavitvi najmlajšega slovenskega slavističnega univerzitetnega središča, ki pod okriljem Univerze v Novi Gorici obstaja od njene ustanovitve l. 2006. Raziskovalci, učitelji in študenti bodo predstavili njeno znanstveno raziskovalno usmerjenost in pedagoško organiziranost, svoje uspehe in dileme. Gotovo bo zanimiva mednarodna usmerjenost raziskovalcev, ki slovenistično problematiko širijo v strokovno in znanstveno javnost po svetu, kakor tudi oris delovanja številnih posameznikov, ki so kulturno in znanstveno delovali v tem izpostavljenem področju, ko o univerzi še ni bilo govora.

Ob tej osrednji temi bo še niz drugih tematskih razprav in dve okrogli mizi. Zanimiva bodo predavanja in okrogla miza o slovenskem slovaropisju v klasični in elektronski obliki, predstavitev novih slovarjev od zgodovinskih do sodobnih, narečnih do knjižnih, in pomislekov, ki spremljajo njihovo nastajanje in ob katerih je bilo v tisku nekajkrat že dokaj vroče.

Vedno so aktualne tudi teme, ki zadevajo pouk slovenščine – letos bomo obravnavali diferenciacijo (nivojski pouk) in širše cilje poučevanja tega osrednjega šolskega predmeta.
Ne bomo mogli mimo 200-letnice rojstva F. Miklošiča. Predstavili bomo njegovo manj znano delo – gimnazijska berila in pesništvo.

Govorili bomo o prevajanju slovanskih književnosti v slovenščino, in kot že nekaj let, prisluhnili raziskovalnim dosežkom odličnih diplomantov z vseh slovenskih univerz.
Predstavili bomo nove knjige in projekte v zadnjem letu, podelili posebno priznanje dvema zaslužnima pedagoginjama in kulturnima delavkama z novogoriškega konca, Nadi Majcen in Heleni Čujec Stres. Pot običajne ekskurzije po dvoranskem delu kongresa pa bo tokrat vodila po sledeh Soške fronte od Sabotina do zamejstva.

Slovenski slavistični kongres je strokovno znanstveno in stanovsko srečanje, ki nastaja v sodelovanju Univerze v Novi Gorici, Slavističnega društva Slovenije in Slavističnega društva Nova Gorica in bo kot vsakokrat izmerilo utrip dogajanja in kondicijo stroke, ki pomembno sooblikuje našo kulturno in nacionalno identiteto.

Zaradi vsega tega menimo, da si slavistični kongres zasluži pozornost javnosti. Zato vas prav lepo vabimo med nas in vas v upanju, da boste lahko prisostvovali vsaj delu naše prireditve in obvestili o njej vašo publiko, prav lepo pozdravljamo.

Vabimo vas na otvoritev kongresa, ki bo potekala v četrtek, 3. oktobra 2013, ob 9.30 uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi. Na otvoritvi bodo spregovorili prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici, mag. Ivan Princes, župan Občine Vipava, prof. dr. Boža Krakar Vogel, predsednica Zveze društev SD Slovenije, Ernesta Dejak Furlan, predsednica SD Nova Gorica in izr. prof. dr. Katja Mihurko Poniž, dekanja Fakultete za humanistiko UNG.

Več informacij o kongresu:
"https://sites.google.com/site/slavisticnodrustvo/kongres13/program"

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si