Sprehod_čez: Pot pisateljic: čez_mejno drzne: Gorica in okrogla miza Ženske na Goriškem skozi čas

Datum objave: 3. 3. 2023
Dogodki
sreda
8
marec
Ura:
14.00

Fakulteta za humanistiko, Raziskovalni center za humanistiko, Raziskovalna postaja ZRC SAZU Nova Gorica in Kulturno turistično združenje Pot pisateljic bodo v sredo, 8. marca, obeležili mednarodni dan žensk s sprehodom po Gorici.

Sprehod_čez: Pot pisateljic: čez_mejno drzne: Gorica in okrogla miza Ženske na Goriškem skozi čas

Udeleženke in udeleženci bodo v družbi Jasmine Jerant spoznali, kako so v mestno topografijo vpisane pisateljice, ki so tam živele. Zbrališče bo ob 14. uri na Travniku, pred Neptunovim vodnjakom.

Po sprehodu so bo druženje nadaljevalo ob 17. uri v Xcentru (v nekdanjih prostorih trgovine Alpina) z okroglo mizo Ženske na Goriškem skozi čas.

Interpretacije pomenov in vlog žensk v zgodovinopisju je bila dolgo časa prezrta tema med raziskovalci in raziskovalkami preteklosti. To še toliko bolj velja za slovensko zgodovinopisje, ki se v veliki meri še trdno oklepa tradicionalnega, moško-središčnega zgodovinopisja. Na okrogli mizi bodo s povabljenimi gosti s področja literarnih ved, etnologije in zgodovinopisja ter avtoricami in avtorji prispevkov tematske številke Izvestje 19/2022 skušali odgovoriti na temeljna vprašanja, kako razumeti, osmisliti in interpretirati pomen žensk v Goriškem zgodovinopisju ter, kako njihovo delovanje umestiti v širši evropski okvir ukvarjanja z ženskimi študijami in študijami spolov.

Na okrogli mizi sodelujejo:

  • Prof. dr. Katja Mihurko Poniž
  • Mag. Inga Miklavčič Brezigar
  • Dr. Robert Devetak
  • Doc. dr. Jasna Fakin Bajec (moderatorka)

Lepo vabljeni!