Predstavitev edinstvene spletne zbirke Pisma

Datum objave: 4. 12. 2022
Dogodki
četrtek
15
december
Ura:
11.30
Lokacija:
Univerza v Novi Gorici, Vipavska 13, Nova Gorica

Edinstvena spletna zbirka Pisma, ki nastaja na Raziskovalnem centru za humanistiko Univerze v Novi Gorici, šteje že 1000 pisem! Ob tej priložnosti Vas vabimo na predstavitev, ki bo 15. 12. 2022 on 11.30 v salonu Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici (Vipavska 13, Rožna Dolina, Nova Gorica).

Predstavitev edinstvene spletne zbirke Pisma

Zbirka Pisma uporabnikom omogoča, da prosto dostopajo do intimnih korespondenc najrazličnejših posameznikov iz časa, ko so bila pisma ključno sredstvo sporazumevanja. V njih so si izmenjevali novice in nasvete ter si izpovedovali doživljanje vsakdana. Z obiskom spletne strani Pisma se pred bralcem izriše vsakdan ljudi iz preteklosti in zave se dejstva, da zgodovina ni sestavljena le iz velikih zgodb, pač pa tudi iz malih intimnih pripovedi.

Na strani Pisma lahko izbrskate teme, ki vas najbolj zanimajo, na primer erotika, feminizem, hrana, otroštvo in migracije. Med digitaliziranimi zapisi lahko brskamo tudi na podlagi določenega pošiljatelja oziroma pošiljateljice, prejemnika oziroma prejemnice ali kraja, iz katerega je bilo pismo poslano oz. kamor je bilo poslano, datuma prejema pisma in spola pošiljatelja oziroma pošiljateljice ter prejemnika oziroma prejemnice. Pisma so ključen del kulturne dediščine, ker omogočajo intimen in avtentičen vpogled v razmišljanje posameznika ali posameznice.

Spoznajte edinstveno zbirko v slovenskem prostoru, ki je nastajala več let, na predstavitvi, kjer bomo z vami:

  • urednica zbirke in vodja Raziskovalnega centra za humanistiko Univerze v Novi Gorici, dr. Katja Mihurko Poniž,
  • podoktorska raziskovalka dr. Ivana Zajc,
  • doktorski študent Darko Ilin.

Zbirko najdete na tej spletni strani, dejavni pa smo tudi na družabnih omrežjih Facebook in Instagram, kjer s sledilci delimo zanimive in nepričakovane pisemske trenutke ter očarljive fotografije starih pisem.

-> VEČ INFORMACIJ

Prisrčno vabljeni!