Otvoritev razstave G. J. Mendel in mukotrpna zgodba o genih

Datum objave: 29. 4. 2022
Dogodki
torek
10
maj
Ura:
15.00
Lokacija:
Univerza v Novi Gorici, dvorec Lanthieri, Glavni trg 8, Vipava

V okviru praznovanja 200. obletnice rojstva utemeljitelja genetike G. J. Mendla vas vljudno vabimo na otvoritev razstave G. J. Mendel in mukotrpna zgodba o genih, ki bo potekala v torek, 10. maja 2022, ob 15. uri v prostorih Univerze v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Otvoritev razstave G. J. Mendel in mukotrpna zgodba o genih

Razstava v obliki stripa ilustratorke Lucie Seifertove je posvečena 200 letnici rojstva utemeljitelja genetike Gregora Johanna Mendla. Predstavlja njegovo življenje od rojstva, študijskih let na Češkem in Dunaju, vstopa v samostan, do učiteljske prakse. Osrednja pozornost je namenjena njegovi raziskovalni dejavnosti, predvsem poskusom pri križanju graha in posledičnemu odkritju, kako se prenašajo dedne lastnosti s staršev na potomce.

Predstavljeno je Mendlovo (ne)uspešno predavanje o rezultatih raziskave. Razstava se ukvarja tudi z njegovimi nasledniki: Hugom de Vriesom, Carlom Erichom Corrensom in Erichom von Tschermakom, ki so leta 1900 neodvisno drug od drugega potrdili njegova odkritja in zaključke. Spominja se tudi odnosa nacizma in komunizma do genetike. Povzema, kako pridobljeno znanje genetike uporabljamo na različnih področjih, med njimi v kmetijstvu, kriminalistiki, medicini in arheologiji.

Gregor Johann Mendel, pionir genetike in znanstvenik priznan v svetovnem merilu, je bil rojen v vasi Hynčice, na ozemlju današnje Češke republike. S svojimi odkritji in delom je zaznamoval določeno zgodovinsko obdobje in dal opazen prispevek k splošnemu dobremu človeštva, ki odmeva tudi v današnjem času.

Letos praznujemo 200. obletnico njegovega rojstva.

Razstavo bodo otvorili:

  • prof. dr. Boštjan Golob, rektor Univerze v Novi Gorici
  • Nj. Eks. gospod Juraj Chmiel, veleposlanik Češke republike v Ljubljani
  • Alena Šamonilová, predsednica Češko-slovenskega društva

Častno pokroviteljstvo nad razstavo je prevzel veleposlanik Češke republike v Ljubljani, Nj. Eks. Juraj Chmiel.

Gostovanje razstave je omogočila Mendlova univerza v Brnu.

Razstava bo na ogled od 10. do 31. maja 2022. Ogledi so možni od ponedeljka do petka med 9.00 in 17.00 uro.

Lepo vabljeni!