Preteklost na trgu: Kulturna dediščina kot vez s tradicijo in tržni produkt

Datum objave: 4. 4. 2024
Dogodki
četrtek
11
april
Ura:
19.00
Lokacija:
Knjigarna kavarna Maks, Delpinova ulica 12, Nova Gorica

Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici vabi na prvi pogovor druge serije Dialogi_čez_ z naslovom Preteklost na trgu: Kulturna dediščina kot vez s tradicijo in tržni produkt, ki bo potekal v četrtek, 11. aprila 2024, ob 19.00 v novogoriški Knjigarni kavarni Maks.

Preteklost na trgu: Kulturna dediščina kot vez s tradicijo in tržni produkt

Zanimala nas bo vrednost čustvenih odzivov, ki se oblikujejo kot vezi med ljudmi neke skupnosti in kulturno dediščino ter njeno interpretacijo skozi oglase, turistična doživetja, resničnostne šove in ostale oblike sodobnega tržnega sporočanja. Ključno vprašanje je, kje so meje uporabe oziroma izrabe preteklosti v sodobni kapitalistični družbi. Namen dogodka je premisliti pravice in odzive nosilcev kulturnih praks in tradicije na eni strani ter uporabe zgodovinskih artefaktov in dediščine za pridobivanje dobička v tržnih odnosih na drugi.

Gosta bosta dr. Peter Klepec in Aljoša Bagola, pogovor bo vodila dr. Jasna Fakin Bajec.

Peter Klepec je doktor filozofije, znanstveni svetnik na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU. Je avtor treh monografij in številnih člankov s področja nemške klasične filozofije, psihoanalize in sodobne filozofije, pa tudi prevajalec del iz nemščine, angleščine in francoščine. Skozi psihoanalitično optiko analizira krize, kapitalizem in ideje o prostem trgu ter tematizira naloge filozofije v neoliberalni družbi.

Aljoša Bagola je kreativni direktor, predavatelj in pisec. Velja za enega najvidnejših predstavnikov slovenskega oglaševanja ter ustvarjalca domačih in regijskih blagovnih znamk. Za svoje tržno komunikacijske projekte je prejel številne nagrade na mednarodnih oglaševalskih festivalih. Trenutno se posveča predavateljski vlogi, svetovanju o kreativnosti, pisanju in izbranim komunikacijskim projektom.

Jasna Fakin Bajec je doktorica etnologinje in zgodovinarka, znanstvena sodelavka na Inštitutu za kulturne in spominske študije ZRC SAZU in docentka na Univerzi v Novi Gorici. Ukvarja se s kulturnimi praksami ustvarjanja kulturne dediščine za namene razvoja lokalnih skupnosti in z mnogimi akterji razvija participativne pristope za vzpostavljanje celostnega vrednotenja in interpretacije kulturne dediščine.

Lepo vabljeni!

Priponke