Natalia Shtompel

Pozdravljeni! Dober dan!

Sem Natalia Shtompel iz Ukrajine.
Zahvaljujoč se projektu INFINITY, ki se izvaja v okviru mendarodnega programa “Erasmus Mundus” študiram na doktorskem programu “Ekonomika in tehnike konservatorstva arhitekturne in krajinske dediščine” na Univerzi v Novi Gorici, Slovenija.

Zelo sem srečna, da sem prišla na študij sem, saj je Nova Gorica zelo lepo mesto z bogato zgodovino (čezmejno urbano območje z italijanskim mestom Gorica/Gorizia). Obožujem okolje, v katerem študiramo. Vsi na univerzi so nas lepo sprejeli in se zelo trudijo, da se tuji študenti tu počutimo kot doma.

Moje rojstno mesto v Ukrajini, Harkov, je velemesto z milijonom in pol prebivalcev in zgodovinskim mestnim središčem, v katerem je bila večina stavb zgrajenih v “eklekticizmu” in“Art Nouveau” stilu (stilih, v katerih so se gradila mesta v času habsburškega imperija). Da bi ohranili zgodovinske značilnosti mesta bi se morali vključiti v zanimive projekte in zagotoviti finančna sredstva.

Moj študijski program “Ekonomika in tehnike konservatorstva arhitekturne in krajinske dediščine” je zelo zanimiv in dinamičen. Predavatelji so odlični in prihajajo z različnih univerz in držav.

Študij tu mi je dal nov vpogled v področje kulturne dediščine: kako razmišljati o kulturni dediščini ne le v smislu ohranjanja in zaščite le-te, ampak tudi v smislu ekonomske vrednosti dobrin ter političnih in ekonomskih prizadevanj za promocijo dediščine.

Hvala za to čudovito izkušnjo!