Raziskava o onesnaženju zraka v občini Kanal ob Soči: Glavne ugotovitve in vpliv prometa, ogrevanja na les in industrije

Datum objave: 10. 10. 2024
Novice

Univerza v Novi Gorici in njeni partnerji so v sodelovanju z občino Kanal ob Soči izvedli raziskavo o kakovosti zraka v občini. Merili so kemijsko sestavo delcev PM10 in njihov oksidativni potencial (OP), pomemben okoljski indikator škodljivosti delcev za zdravje.

Meritve na Osnovni šoli Deskle.
Meritve na Osnovni šoli Deskle.

Raziskava, ki je trajala od novembra 2020 do novembra 2021, je prva te vrste v Sloveniji. Znanstveniki so z metodo PMF določili vire onesnaženja zraka s PM10. Poleg tega so z raziskavo izmerili prispevke teh virov k oksidativnem potencialu.

Glavne ugotovitve:
1. Identifikacija virov onesnaženja: Raziskava je identificirala 10 glavnih virov onesnaženja, med katerimi največ h koncentracijam PM10 prispevata kurjenje lesa in promet, predvsem pozimi.
2. Industrija in cementarna: Cementarna neposredno k masi delcev PM10 prispeva zelo malo, s prispevkom k OP pa je na drugem ali tretjem mestu, saj ima najvišji OP na enoto mase.
3. Oksidativni potencial: Kljub koncentracijam PM10, primerljivimi z drugimi alpskimi področji, so ravni oksidativnega potenciala v občini Kanal med najvišjimi v Evropi.

Kot je ob predstavitvi rezultatov povedal prof. dr. Griša Močnik, dekan Fakultete za znanosti o okolju in vodja Centra za raziskave atmosfere Univerze v Novi Gorici, nam je raziskava pokazala, kako je potrebno onesnaženost zraka obravnavati večplastno. »Kljub formalni zadovoljivi kakovosti zraka vidimo, da so nekateri merjeni parametri, kot je OP, zelo zaskrbljujoči.«

»Viri, kot je industrija, nas lahko presenetijo. Mislili smo, da ne prispevajo več k onesnaženosti zraka, novi merjeni parametri pa kažejo, da so ti viri vseeno zelo pomembni,« je povedala prva avtorica članka dr. Kristina Glojek, sodelavka Fakultete za znanosti o okolju in Centra za raziskave atmosfere Univerze v Novi Gorici

Merilne metode in rezultate so bili nedavno objavili v prestižni mednarodni znanstveni reviji Environment International.

Partnerji raziskave: v raziskavi so sodelovali:
• Univerza v Novi Gorici (SLO),
• Institut des Géosciences de l'Environnement (FRA),
• Paul Scherrer Institut (ŠVI),
• NCSR DEMOKRITOS (GRČ),
• Agencija RS za okolje, ARSO (SLO).

Financiranje: Raziskavo je financirala občina Kanal ob Soči, delno pa tudi znanstveni programi in projekti v Sloveniji (financer ARIS), Švici in Franciji (različni financerji).

Definicije:
• "PM10" pomeni delce z aerodinamskim premerom pod 10 μm, merjene skladno s standardom EN 12341,
• "oksidativni potencial delcev" (OP) pomeni merilo zmogljivosti delcev, da oksidirajo potencialne ciljne molekule, v našem primeru askorbinsko kislino in DTT,
• "PMF" je metoda, s katero hkrati določimo prispevke virov onesnaženosti zraka k PM10 in njihove "prstne odtise" (sestavo).