Prof. dr. Saša Dobričić nova predsednica evropske mreže univerz UNISCAPE

Datum objave: 14. 8. 2024
Novice

Za novo predsednico mreže UNISCAPE, tretjo v šestnajstletni zgodovini ustanove, je bila izbrana prof. dr. Saša Dobričić s Fakultete za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici. Funkcijo predsednice bo opravljala naslednja štiri leta.

Foto: Ana Rojc
Foto: Ana Rojc

Na letnem zasedanju generalne skupščine mreže UNISCAPE, ki je 10. julija letos potekalo v Santa Cruz de Tenerife, so bili imenovani novi predstavniki vseh asociativnih teles za naslednji mandat, in sicer predsednik, podpredsednika, člani izvršnega odbora in direktorica.

UNISCAPE je evropska mreža univerz, ki spodbuja študije in izobraževanje na področju krajine v skladu z načeli Konvencije Sveta Evrope o krajini (Firence, 2000). Mreža UNISCAPE je bila ustanovljena v Firencah januarja 2008 kot rezultat skupne pobude 23 evropskih univerz. Ustanovilo jo je 42 univerz iz Italije, Španije, Nizozemske, Portugalske, Slovenije, Belgije, Slovaške in Francije. Trenutno mrežo sestavlja 56 univerz članic iz 15 evropskih držav in zasebni fundaciji, ki spodbujata krajinske študije in raziskave.

V svoji izjavi je Dobričićeva poudarila pomen širitve, diverzifikacije in krepitve mreže UNISCAPE z zdajšnjimi in novimi člani z namenom stalnega poudarjanja ustanovne povezave mreže UNISCAPE s Konvencijo Sveta Evrope o krajini, kar UNISCAPE razlikuje od drugih mrež, povezanih s krajino. Letošnje dejavnosti mreže UNISCAPE bodo osredotočene predvsem na pobude v letu 2025, povezane s prisotnostjo predstavnikov univerz članic mreže UNISCAPE v Novi Gorici in Gorici junija 2025 na praznovanju evropske prestolnice kulture 2025, kjer bodo skupaj s predstavniki Sveta Evrope oblikovani vsebine in formati, namenjeni praznovanju 25. obletnice konvencije v Firencah oktobra 2025. Leti 2024 in 2025 bosta zato posvečeni tudi spodbujanju konstruktivnega in plodnega odnosa s Svetom Evrope ter sprejemanju skupne strategije za vzpostavitev bolj kooperativnega sodelovanja z zainteresiranimi institucijami EU. Po njenem mnenju bo odločilno enakopravno vključevanje študentov v procese odločanja, ki bo podprto z imenovanjem stalnega predstavnika v izvršnem odboru mreže UNISCAPE. Kot sta pokazali testni izdaji mladinskih forumov mreže UNISCAPE, močan glas študentov potrebujemo bolj mi kot oni.